Археологи виявили наскельний малюнок, що теоретично підтверджує існування міфічного рогатого змія

Група археологів на чолі зі старшим науковим співробітником Університету Вітватерсранда Жульєном Бенуа зробила цікаве відкриття в Ла-Бель-Франс, місці наскельного мистецтва на півночі Південної Африки. Як повідомляє Popular Mechanics, вчені виявили наскельний малюнок, який, на їхню думку, може бути доказом існування міфічного рогатого змія.

За результатами аналізу, малюнок було створено між 1821 і 1835 роками представниками корінної групи Сан. Зображення представляє довготілу тварину з вигнутими донизу бивнями, що не схожа на жодну з відомих нині істот у цьому регіоні.

Археологи знайшли малюнок, який може довести існування міфічного рогатого змія
Археологи знайшли малюнок, який може довести існування міфічного рогатого змія | Julien Benoit, CC-BY 4.0

Згідно з легендою народу Сан, рогатий змій вважався «твариною дощу» зі «світу духів» і, ймовірно, відігравав важливу роль у церемоніях викликання дощу. Раніше цю істоту вважали лише міфом, але нове відкриття змушує вчених переглянути це припущення.

Дослідники висувають гіпотезу, що на малюнку може бути зображений дицинодонт – представник вимерлої клади наземних травоїдних тварин з парою бивнів. Вважається, що ці істоти населяли Землю з середньої пермі до кінця тріасового періоду, вимерши під час масового вимирання наприкінці пермського періоду.

Цікаво, що нове відкриття було зроблено на північ від басейну Кару, осадового басейну в центральній і південній частині Південної Африки, де раніше було знайдено численні скам’янілості дицинодонтів. Близькість розташування наскельного малюнка до місць знаходження скам’янілостей чотириногих хребетних додає ваги гіпотезі вчених.

Це відкриття доповнює наявні докази того, що міфічний рогатий змій міг бути не просто легендою, а реальною істотою, яка населяла Землю сотні років тому. Подальші дослідження можуть пролити більше світла на цю загадкову сторінку історії нашої планети.

Більше публікацій за темою