Учені створили технологію для дешевих і легких окулярів нічного бачення

Нові органічні світлодіоди підсилюють інфрачервоне світло в 100 разів.

Американські вчені з Мічиганського університету розробили новий тип органічних світлодіодів OLED, який може замінити громіздкі й дорогі прилади нічного бачення легкими й дешевими окулярами. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Photonics.

Сучасні системи нічного бачення використовують підсилювачі зображення, які перетворюють вхідне ближнє інфрачервоне світло на електрони, які потім прискорюються через вакуум у тонкий диск, що містить сотні крихітних каналів. Проходячи через стінки каналів і стикаючись з ними, електрони вивільняють тисячі додаткових електронів і продовжують битися об фосфорний екран, який перетворює їх на видиме світло.

Нещодавно створений OLED-пристрій також перетворює ближнє інфрачервоне світло на видиме світло і підсилює його більш ніж у 100 разів, але без ваги, високої напруги і громіздкого вакуумного шару, необхідних для традиційних підсилювачів зображення. Дослідники кажуть, що світло можна багаторазово посилити за рахунок оптимізації конструкції приладу.

OLED-прилад забезпечений шаром, що поглинає фотони, завтовшки менше мікрона і п’ятишаровим пакетом світлодіодів, який перетворює електрони на фотони видимого світла.

Оскільки пристрій працює за набагато нижчої напруги, ніж традиційний підсилювач зображення, він дає змогу обходитися невеликими джерелами живлення.

Деякі з фотонів потрапляють в око користувача, але інші йдуть назад у поглинаючий шар, виробляючи ще більше електронів. Ця ланцюгова реакція значно посилює кількість вихідного світла.

Попередні органічні світлодіоди могли перетворювати ближнє інфрачервоне світло у видиме світло, але при цьому не було жодного посилення, тобто один вхідний фотон давав один вихідний фотон.

За словами вчених, вони зібрали OLED-прилад із готових матеріалів. Це означає, що виробництво таких пристроїв не потребуватиме великих витрат і може легко масштабуватися.

Більше публікацій за темою