Учені знайшли гігантську чорну діру, яка погубила рідну галактику

Nature Astronomy: чорна діра зупинила народження нових зірок у своїй галактиці.

Міжнародна група астрономів з Італії, США, Великої Британії та інших країн відкрила надмасивну чорну діру (НМЧД), яка практично зупинила створення нових зірок у своїй галактиці, викинувши з неї весь космічний газ. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Astronomy.

Команда зробила відкриття за допомогою орбітального телескопа «Джеймс Вебб».

Вчені розглянули стародавню галактику GS-10578, що сформувалася понад 12 млрд років тому. В її центрі розташована монструозна чорна діра, яка виявилася величезною навіть за мірками інших НМЧД. Її маса у 200 млрд разів перевищує масу Сонця. Для порівняння, чорна діра Стрілець А* в центрі нашої галактики Чумацький Шлях лише в 4 млн разів масивніша за Сонце.

Як показали спостереження, чорна діра викидає з GS-10578 великі об’єми космічного газу зі швидкістю 1000 кілометрів на секунду, що дає змогу подолати галактичну гравітацію.

Маса газу, що залишає галактику через чорну діру, перевищує необхідні обсяги речовини для формування нових зірок. По суті, НМЧД погубила власну систему, зробивши її безплідною.

«Ми знали, що чорні діри чинять величезний вплив на галактики, і, можливо, це звична річ, що вони зупиняють зореутворення, але до появи «Джеймса Вебба» ми не могли безпосередньо підтвердити це», – зазначив співавтор дослідження, професор Роберто Майоліно з Інституту космології Кавлі в США.

Раніше вчені розкрили таємницю походження чорної діри Стрілець А* у центрі Чумацького Шляху.

Більше публікацій за темою