Науковці створили керований магнітами екран майбутнього


Вчені показали гнучкий екран, який може зберігати й відображати зашифровані зображення подібно до комп’ютера. При цьому працює він шляхом використання магнітів, а не електроніки.

Розробка належить інженерам Мічиганського університету. Екран дослідників можна використовувати скрізь, де не вийде застосовувати джерела світла та електроенергії через їхній великий розмір та інші невідповідні характеристики. Наприклад, екраном можна оснастити одяг, наклейки, ідентифікаційні значки, штрих-коди та пристрої для читання електронних книг, інформує Tech Xplore.

За словами інженерів, на одному екрані можна показати зображення, яке побачать усі, якщо помістити його поруч зі стандартним магнітом. Крім того, можна показати приватне зашифроване зображення, якщо помістити його поверх складного масиву магнітів, який діє як ключ шифрування.

A screen using magnetic pixels stores and displays encrypted images without electronics

«Це один із перших випадків, коли механічні матеріали використовують магнітні поля для шифрування на системному рівні, обробки інформації та обчислень. І на відміну від деяких більш ранніх механічних комп’ютерів, цей пристрій може бути обгорнутий навколо вашого зап’ястя», – коментує Йорг Лаханн, професор хімічної інженерії університету Вольфганга Паулі та співавтор дослідження.

Під час струшування екрана зображення, закодоване в магнітних властивостях кульок усередині екрана, стирається. Воно повертається, коли дисплей знову піддається впливу магнітного поля. Вчені зіставляють ці кульки з пікселями. Вони перемикаються між помаранчевими й білими півсферами. Помаранчеві половинки кульок містять мікроскопічні магнітні частинки. Вони дозволяють їм обертатися вгору або вниз під впливом магнітного поля, забезпечуючи колірний контраст, необхідний для відображення картинки.

Утримування екрана над сіткою магнітів різної сили та орієнтації може вибірково змінювати поляризацію в деяких частинах пристрою, внаслідок чого одні пікселі стають білими, а інші помаранчевими за однакової орієнтації магнітного поля. Дослідники розробили екран, надихнувшись тим, як кальмари та восьминоги змінюють колір завдяки розширенню і стисненню пігментних мішечків у своїй шкірі.

Більше публікацій за темою