У Китаї в бурштині знайшли хвіст динозавра

Знайдена в бурштині рослина виявилася хвостом динозавра.

Дослідниця з Китаю випадково знайшла на ринку шматок бурштину з хвостом динозавра. Про це повідомляє IFL Science.

У 2015 році палеонтолог Лінда Сін натрапила на незвичайний шматок бурштину на ринку в М’янмі. Бурштин з великим шматком якоїсь стародавньої рослини був відполірований і готовий до продажу як домашня дрібничка. Однак Сін запідозрила, що сувенір може приховувати щось більше і запропонувала Інституту палеонтології придбати його.

Після низки тестів виявилося, що в бурштині не рослина, а вкритий пір’ям хвіст молодого целурозавра – клади, що включає всіх динозаврів-тероподів, тісно пов’язаних із птахами.

«Усередині зберігся хвіст молодої особини, що складається з восьми хребців; вони оточені пір’ям, яке збереглося в 3D і з мікроскопічними подробицями. При цьому хребці не злиті в стрижень або пігостиль, як у сучасних птахів та їхніх найближчих родичів. Натомість хвіст довгий і гнучкий, з кілями пір’я, що спускаються по кожному боку. Іншими словами, ми можемо бути впевнені, що це пір’я динозавра, а не птаха», – сказав співавтор дослідження, вчений Раян Маккеллар.

Останки динозавра виявили в бурштині вперше. Імовірно молодий целурозавр потрапив у смолу ще за життя і так і не зміг з неї вибратися. Саме тому його хвіст так добре зберігся.

Більше публікацій за темою