Дослідники виявили «неможливий» одноклітинний організм

mBio: знайдено прокаріотичну бактерію, здатну поїдати інші клітини.

Німецькі мікробіологи з Єнського університету знайшли прокаріотичну бактерію, яка може харчуватися іншими клітинами. Раніше існування такого організму вважалося неможливим і таким, що суперечить сучасній доктрині. Дослідження опубліковано в науковому журналі mBio.

Прокаріоти – найдавніші на Землі одноклітинні живі організми, що не володіють оформленим внутрішнім ядром та іншими внутрішніми органелами. Відсутність чіткого ядра відрізняє їх від еукаріотів, до яких належать усі живі організми з ядерною структурою клітин.

Відмінною рисою еукаріотів вважається ендоцитоз – здатність поїдати інші клітини. Донедавна вчені вважали, що прокаріоти не здатні з’їсти нікого із собі подібних, оскільки для такої складної дії їм не вистачає джерела енергії у вигляді мітохондрії.

У новому дослідженні команда сфокусувалася на прокаріотичній групі планктоміцетів: незвичних бактерій, які можуть бути потенційними предками еукаріотів через незвичайну біологію.

Вчені виявили мікроорганізм під назвою Uabimicrobium helgolandensis, що мешкає в Північному морі. Ці прокаріоти виявилися здатні харчуватися іншими бактеріями, спростувавши попередні наукові уявлення.

За словами вчених, відкриття дасть змогу по-новому поглянути на еволюцію багатоклітинного життя на нашій планеті.

Більше публікацій за темою