У Кенії виявили найдавнішого австралопітека

Чи то предок, чи то родич.

У Кенії виявили щелепну кістку, що належить найдавнішому виду гомінінів, який ходив по Землі в той самий час, що й деякі з найбільш ранніх предків людини. Це Australopithecus anamensis (анамський австралопітек), схожа на мавпу істота, пише iflScience.

Вважалося, що вид (родич, але не предок людини) з’явився вже після перших наших предків. Однак ця скам’янілість показує, що насправді він міг бути спорідненою лінією одного з наших найдавніших попередників.

Стародавні гомініни зазвичай діляться на три групи, найстаріша – базальні гомініни. Вважається, що за ними з’явилися австралопітеки (Au. Anamensis і Au. afarensis), що прославилися завдяки Люсі, які дали початок раннім лініям Homo.

Серед трьох базальних гомінінів першим у палеонтологічному літописі з’явився Sahelanthropus tchadensis, який жив 6-7 мільйонів років тому на території сучасного Чаду. Потім у Кенії з’явився Orrorin tugenensis, а потім – Ardipithecus ramidus в Ефіопії між 4,5 і 4,3 мільйонами років тому. Au. Anamensis з’явився занадто пізно, щоб вважатися базальним гомініном. Попередні скам’янілості, приписувані цьому виду в Кенії та Ефіопії, датувалися 4,2 мільйонами років тому, це привело вчених до думки, що він з’явився трохи пізніше Ar. Ramidus і, можливо, був нащадком цього раннього гомініна.

Однак новий аналіз щелепної кістки Au. anamensis, виявленої в Кенії, показав, що ця конкретна особина жила 4,3 мільйона років тому і, отже, в той самий час, що й останні представники Ar. ramidus. Дослідження опубліковано в журналі Journal of Human Evolution.

«Таким чином, найбільш ранні австралопітеки перекривалися за часом з пізніми базальними гомінінами в ранньому пліоцені», – пишуть автори дослідження.

Визнаючи, що їхні висновки «не є остаточними», дослідники, з усім тим, роблять висновок, що Ar. ramidus, можливо, не був предком Au. anamensis, стверджуючи, що останній міг бути близькоспорідненою гілкою стосовно базальних гомінінів.

Досі незрозуміло, як саме ці стародавні гомініни пов’язані з сучасними людьми, хоча вважається, що ми походимо безпосередньо принаймні від одного виду австралопітеків. Нове дослідження показує, що розуміння еволюції стародавніх приматів все ще фрагментарне: вона складна, заплутана і не вкладається в рівну просту лінію.

Більше публікацій за темою