У Єгипті виявлено стародавню обсерваторію

Священне місце віком 2500 років.

2500 років тому в Кафр Ел-Шейх знаходилася найбільша обсерваторія в Єгипті. При храмі в стародавньому місті Буто, давньоєгипетські астрономи ретельно відстежували рухи Сонця і зірок, це відігравало важливу роль у житті Стародавнього Єгипту VII століття до н.е.

Єгиптяни були одними з наймайстерніших астрономів давнини, і їхньою спадщиною ми користуємося й досі. Саме в Стародавньому Єгипті було створено календар на 365 днів і 24-годинну добу. Єгиптяни повністю картографували нічне небо, назвавши свої власні сузір’я і зодіакальні знаки.

Нове відкриття підтверджує все це, навіть попри нечисленні докази, які збереглися до наших днів. Сама будівля, побудована з глинобитної цегли, займала площу 850 квадратних метрів і була зведена у формі літери L, підтримувана стовпами з входом, зверненим на схід, у бік висхідного сонця.

Археологи з Міністерства туризму і старожитностей Єгипту знайшли всередині артефакти та інструменти, пов’язані з астрономією. Особливу увагу привернув великий похилий сонячний годинник, конструкція якого була розроблена стародавніми єгиптянами. Годинник складався з майже п’ятиметрових вапнякових плит, на яких було встановлено п’ять плоских вапнякових блоків, три вертикальних і два горизонтальних. Хоча з часом блоки зносилися, колись на них були нанесені лінії для відстеження зміни кута тіні, що відкидається Сонцем, яке рухається.

Також у круглій кімнаті було виявлено велику кам’яну плиту з двома круглими кам’яними блоками, один на півночі та один на заході. Ці блоки використовувалися для відстеження кута нахилу Сонця.

П’ять менших кімнат, найімовірніше, використовувалися для зберігання інструментів обсерваторії. Чотири невеликі глинобитні кімнати й одна кам’яна, мабуть, слугували вежею обсерваторії. Також було виявлено велику залу з трьома стінами, покритими жовтим тиньком, на яких були намальовані фрески. На них було зображено священний човен із двома веслами на кормі. У передній частині човна археологи розгледіли зображення голови Гора та очі Уаджіт – символи, пов’язані з найважливішими божествами міста Буто.

У середині цього залу розташована кам’яна платформа, на якій було знайдено написи, що в основному представляють сцени сходу і заходу сонця протягом трьох сезонів Стародавнього Єгипту. Серед артефактів в обсерваторії знайдено бронзові статуї Осіріса і Немеса, теракотову статую бога Біса і гранітну статую Осіріса часів правління фараона Псамметіха I (близько 664-610 рр. до н. е.). На статуї є напис про жерця Псамметіхсенеба, «носія царської печатки». Інші артефакти: вимірювальні інструменти, намисто з фаянсу «менат», фаянсова статуя бога Птаха, релігійні символи, керамічні вироби, амфори, столи для підношень.

Астрономія відігравала величезну роль у житті стародавніх єгиптян. Вони використовували свій складний календар для визначення часу і дат релігійних і політичних заходів. Також календар був важливий для відстеження щорічного розливу Нілу, сільського господарства та навігації.

Більше публікацій за темою