Вчені навчили людей вмикати чайник і керувати машиною в усвідомленому сні

Дослідники досягли великих успіхів у вивченні усвідомлених сновидінь.

Вчені досягли нового етапу в дослідженні усвідомлених сновидінь, показавши, що цей стан свідомості можна використовувати для управління різними об’єктами як у віртуальному, так і в реальному світі. Останні експерименти продемонстрували, що люди можуть керувати віртуальним автомобілем на екрані комп’ютера і навіть вмикати реальний чайник, перебуваючи в стані усвідомленого сну, повідомляє The Guardian.

Дослідники розробляють методи, які дають змогу людям усвідомлювати, що вони бачать сон, і виконувати усвідомлені дії. Таку можливість нещодавно продемонструвала міжнародна група вчених. Вони навчили учасників спостережень передавати ритми музики зі сну в реальність, а також керувати об’єктами.

Крім того, дослідники знайшли спосіб перетворювати електричні імпульси від м’язів сплячої людини на команди. Це дало змогу людям просто уві сні керувати такими предметами, як лампочка, радіо та електричний чайник. В іншому експерименті спляча людина змогла керувати віртуальним автомобілем, скорочуючи м’язи під час неспання, а потім реагуючи на сигнали уві сні.

Попри те що усвідомлені сновидіння доступні не кожному, дослідження показують, що близько половини населення має досвід хоча б одного усвідомленого сновидіння, а п’ята частина людей бачить їх регулярно.

Деякі вчені сумніваються в практичній користі таких досягнень, зазначаючи, що керування віртуальними об’єктами або вмикання реальних приладів уві сні може не мати значної користі. Однак у майбутньому усвідомлені сновидіння можна буде використовувати для більш серйозних завдань, наприклад як допомогу у відновленні після інсульту або в поліпшенні спортивних результатів: повторення фізичних рухів уві сні може покращувати фізичні навички й в реальному житті.

Усвідомлений сон (lucid dream, ОС) – тип сну, у якому людина розуміє, що перебуває у сновидінні та може керувати тим, що відбувається: своїми діями, поведінкою оточення і законами, яким підпорядковується світ усередині сну. Термін «усвідомлений сон» було вперше використано 1913 року в роботі нідерландського письменника і психіатра Фредеріка ван Едена «Дослідження снів», опублікованій у журналі з парапсихології.

Усвідомлені сновидіння можуть допомогти в лікуванні хронічних кошмарів і посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Кошмари часто пов’язані з травматичними ситуаціями, і уві сні можна опрацювати їх, досліджуючи різні реакції та перспективи.

Існує простий перевірковий тест, що допомагає визначити, чи перебуваєте ви в усвідомленому сні. Якщо ви почали відчувати себе у сновидінні, дайте собі команду подивитися на руки. Якщо вийшло – ви в усвідомленому сновидінні. Спочатку людину «викидає» зі сну, щойно вона себе усвідомлює. Але поступово можна прищепити собі звичку залишатися в усвідомленому сні та навіть керувати сюжетом.

Більше публікацій за темою