Дослідження: через 200 млн років тривалість доби збільшиться до 25 годин

Причина криється в поступовому віддаленні Місяця від нашої планети.

Через 200 млн років тривалість доби на Землі може збільшитися до 25 годин, повідомили вчені. Вони виявили, що в міру збільшення відстані між Землею і Місяцем гравітаційний вплив супутника, що змінюється, уповільнює обертання нашої планети, роблячи дні довшими. Про це повідомляє Daily Mail.

Геофізик Стівен Мейєрс із Вісконсинського університету в Мадісоні (США) пояснив, що процес схожий на фігуриста, який обертається і сповільнюється, коли витягує руки. За його словами, поступове віддалення Місяця від Землі викликає аналогічний ефект.

Наразі Місяць перебуває на відстані близько 238 тис. миль від Землі (383 023 км) і робить один оберт навколо планети за 27,3 дня. Однак дослідження показують, що Місяць щорічно віддаляється приблизно на 1,5 дюйма (3,81 см), що в майбутньому збільшить час його обороту навколо Землі. За словами вчених, у якийсь момент Місяць досягне стабільної відстані і його буде видно тільки з одного боку нашої планети.

Мейєрс і його колега реконструювали історію взаємовідносин Землі й Місяця, використовуючи статистичний метод, що пов’язує астрономічну теорію з геологічними спостереженнями. Вони встановили, що 1,4 млрд років тому доба на Землі тривала близько 18 годин. Дослідники дійшли висновку, що мільярди років тому Місяць був ближчим до Землі, що робило обертання планети швидшим.

Однією з причин уповільнення обертання Землі є гравітаційний вплив Місяця на океанські припливи. Рух води в океані сповільнює обертання Землі, в той час, як Місяць набирає енергію і переміщається на вищу орбіту.

Іншим фактором, що впливає на обертання Землі, за словами вчених, є зміна клімату. Підвищення глобальної температури викликає танення полярних льодів і скидання води в океани, що призводить до перерозподілу маси від полюсів до екватора. Це уповільнює її обертання ще більше. Хоча ці зміни досить малі, щоб не чинити помітного впливу на добові ритми, вони накопичуються і в кінцевому підсумку подовжать добу на одну годину.

Раніше вчені заявили про зміну напрямку обертання ядра Землі та довжини дня. Вони проаналізували траєкторії сейсмічних хвиль, викликаних повторюваними землетрусами, починаючи з 1960-х, і виявили, що в період із 2009 до 2020 року обертання внутрішнього ядра зупинилося і, можливо, змінило напрямок. Автори дослідження вказують, що результати їхніх спостережень збігаються зі змінами в магнітному полі Землі та в тривалості дня.

Більше публікацій за темою