Астрофізики підрахували, як часто на Сонці можуть виникати небезпечні суперспалахи

Суперпотужні спалахи – не рідкість на інших зірках, але яка ймовірність таких явищ і на нашому Сонці.

На Сонці іноді відбуваються викиди енергії, звані сонячними спалахами. Вони пов’язані з плямами на Сонці та їхніми магнітними полями. У періоди максимальної активності Сонця, які повторюються кожні 11 років, такі спалахи стають частими й досить сильними. Емісією таких потужних спалахів можуть бути спричинені радіоперешкоди та пошкодження супутників. На щастя, атмосфера і магнітне поле Землі захищають нас.

Спалахи бувають на всіх зірках, і дослідження останніх десяти років показують, що деякі можуть бути в сотні разів потужнішими, ніж на Сонці. Виникає очевидне запитання: чи може таке трапитися і з нашою батьківською зіркою? Відповідь – цілком можливо, пише iflScience.

Телескоп НАСА Kepler спостерігав десятки тисяч зірок, точно вимірюючи їхню яскравість. Потужний спалах на Сонці збільшує його яскравість на частки відсотка, але спалахи, спостережувані в інших зірок – до 1,5%. Багато вчених не вірять у можливість таких потужних спалахів на нашому Сонці. Теоретичні моделі підтримували цю ідею, але спостереження – ні.

Однак команда дослідників під керівництвом професора Казунарі Шібата з Кіотського університету зареєструвала корональні викиди маси в зірок, схожих на Сонце, потужніші, ніж спостерігалося в нашого світила.

Ґрунтуючись на різних аспектах цього дослідження і моделюванні формування таких зоряних спалахів, команда припускає, що такі події відбуваються в зірок, подібних до Сонця, з частотою раз на 6 000 років. Така подія на нашому Сонці вимагала б близько восьми років накопичення енергії та утворення величезної сонячної плями.

Шібата представив результати своєї команди на 32-й Генеральній Асамблеї Міжнародного астрономічного союзу, яка відбулася в Південній Африці.

Більше публікацій за темою