Вчені розробили магнітну катапульту для посилання вантажів із Місяця на Землю

Китайські вчені розробили магнітну катапульту для запуску вантажів із Місяця на Землю, пише газета South China Morning Post.

Розробники опублікували відповідну статтю в науковому журналі Aerospace Shanghai, у якій ідеться про те, що для метання вантажів використовуватиметься важіль завдовжки 50 метрів, який обертатиме високотемпературний надпровідний двигун.

Схема роботи капсула така: двигун розкручує важіль із вантажною капсулою протягом 10 хвилин. Досягнувши другої космічної швидкості для Місяця (2,4 км/с), капсула летить до Землі.

Система працюватиме на сонячній енергії і використовуватиме переваги Місяця – високий вакуум і низьку гравітацію, яка в шість разів менша, ніж на Землі. Китайські розробники стверджують, що вартість кожного запуску не перевищуватиме 10 відсотків від вартості запуску ракети із супутника Землі.

Вага катапульти – близько 80 тонн, це загальмує її відправлення і складання на Місяці доти, доки в Китаї не створять надважку ракету-носій. Утім, як стверджують китайці, катапульта може стати частиною майбутньої російсько-китайської місячної станції, яку планують побудувати на південному полюсі Місяця в найближчі десять років.

За попередніми даними, коштуватиме будівництво 130 млрд юанів (18,2 млрд доларів). Відправляти на Землю планується 3-5 тонн гелію-3 на рік, якого на Землі дуже мало, а це дуже перспективне джерело енергії і його запаси на Місяці можуть сягати близько 1 млн тонн. Повідомляється, що 20 тонн цього палива повністю забезпечить Китай електроенергією.

Більше публікацій за темою