Створено першу карту зелених зон Антарктиди

В жорстких умовах Антарктиди рослинам нелегко колонізувати нові території. Однак зростання температур прискорило та активізувало цей процес.

Щоб вивчити швидко мінливі екосистеми Антарктиди, міжнародна група вчених створила першу карту рослинного світу континенту. Для цього використовувалися супутникові знімки та польові спостереження.

Дослідження, опубліковане в науковому журналі Nature Geosciences, показало, що рослинністю вкриті 44,2 кв.км. Антарктиди. Більша частина (80%) зелених зон розташована на Антарктичному півострові та сусідніх островах. На цей час рослинністю вкрито лише 0,12% від загальної площі континенту, вільної від льоду.

Колонізація рослин відбувається в кілька етапів. «Першопрохідці» – водорості та ціанобактерії – осідають на суходолі й залишаються між частинками ґрунту та піску, створюючи поверхню, придатну для росту інших організмів. За ними йдуть лишайники та мохи, потім з’являються більші форми життя, відкладаючи насіння в м’яку і вологу мохову подушку.

Вчені пояснили, що рослинному життю складно освоювати нові землі в суворих умовах Антарктиди. Але з підвищенням температур цей процес став швидшим і активнішим.

Останніми роками в Антарктиді з’явилося понад 100 видів рослин, яких раніше там не було. Серед них – звичайна газонна трава, яка швидко поширилася субантарктичними островами й поступово пробирається далі Антарктичним півостровом.

За словами вчених, отримання точної карти фотосинтетичного життя континенту дає змогу точніше оцінити прийдешні зміни. За прогнозами, вільний від льоду простір розширюватиметься, і рослинність почне заселяти все нові території.

Більше публікацій за темою