Вчені проникли в мантію Землі на максимальну глибину

Science: породи земної мантії пробурили на рекордні 1,2 кілометра.

Група вчених Міжнародної програми з дослідження океану витягла керн із мантії Землі з рекордної на сьогодні глибини в 1,2 кілометра. Зразки добули під час буріння Атлантичного масиву – частини Серединно-Атлантичного хребта на дні океану. Дослідження опубліковано в науковому журналі Science.

Серединно-Атлантичний хребет являє собою місце, де дно океану розсувається, а мантійні породи підіймаються на поверхню.

Місце буріння розташовувалося недалеко від «Загубленого міста» – поля гідротермальних джерел, переповненого вуликоподібними й баштоподібними структурами, які виділяють метан і водень в океан. Численні мікроорганізми живуть коштом цих молекул, підтримуючи спільноти дрібних безхребетних, таких як равлики та трубчасті черв’яки.

За словами дослідників, попередні спроби буріння мантії планети дали змогу досягти глибини у 201 метр, що недостатньо для пошуку слідів бактерій.

Вчені зазначили, що отримання зразка мантійних порід загальною протяжністю понад кілометр дасть змогу краще зрозуміти їхній геологічний, хімічний і біологічний склад. Ці відомості важливі для розуміння походження життя як на Землі, так і за її межами.

Раніше дослідники виявили величезні хвилі в мантії Землі, що підіймають цілі континенти.

Більше публікацій за темою