До місця загибелі «Титаніка» відправлено нову експедицію

До «Титаніка» вирушила перша місія після трагедії з батискафом «Титан».

12 липня 2024 року розпочалася нова експедиція до уламків «Титаніка», що лежать на дні Атлантичного океану. Як повідомляє Associated Press, це перша глибоководна місія до місця корабельної аварії після торішньої трагедії з батискафом «Титан», яка забрала життя п’ятьох людей.

Організатором експедиції виступила американська компанія RMS Titanic Inc, яка володіє законними правами на підйом уламків корабля. На відміну від попередніх місій, цього разу дослідження проводитимуться за допомогою двох безпілотних дистанційно керованих апаратів (ROV).

Головна мета експедиції – створення детальної 3D-моделі «Титаніка». Для цього ROV, оснащені лазерним сканером та оптичними камерами високої роздільної здатності, зроблять мільйони фотографій уламків корабля, що знаходяться на глибині 3750 метрів.

«Ми хочемо побачити затонуле судно з небаченою раніше чіткістю та точністю», – заявив співкерівник експедиції Девід Галло. Апарати досліджуватимуть ділянку морського дна площею 1 кв км.

First Titanic voyage in 14 years is happening in wake of submersible tragedy

Експедиція триватиме близько 20 днів. Окрім наукових завдань, планується також встановлення меморіальної дошки на честь Поля-Анрі Наржоле, директора з досліджень RMS Titanic Inc, який загинув під час торішньої катастрофи батискафа «Титан».

Варто нагадати, що трагічний інцидент з «Титаном» стався 18 червня 2023 року. Батискаф з п’ятьма людьми на борту вирушив до уламків «Титаніка», але через дві години перестав виходити на зв’язок. Після трьох днів пошуків були виявлені уламки «Титана», що свідчило про загибель усіх членів експедиції.

Нинішня місія має особливе значення не лише для науки, але й для збереження пам’яті про «Титанік». Експерти зазначають, що уламки судна швидко руйнуються і можуть повністю зникнути протягом наступних десятиліть.

Більше публікацій за темою