Вчені допустили, що ядро Землі змінило напрямок обертання

Глибоко всередині Землі знаходиться тверде металеве внутрішнє ядро, яке крутиться незалежно від решти планети. За останні роки його швидкість різко змінилася, і тепер воно може обертатися у зворотному напрямку. Що це означає, з’ясовував телеканал CNN.

Внутрішнє ядро відкрив данський сейсмолог Інге Леманн у 1936 році. У 1970-х і 80-х роках запропонували ідею про його диференціальне обертання. У 90-х роках було опубліковано сейсмологічні дані, що підтверджують цю гіпотезу, а 2023 року запропонували модель, яка показує, що внутрішнє ядро в минулому оберталося швидше за Землю, але тепер сповільнилося і змінило напрямок.

Вчені виявили, що швидкість обертання внутрішнього ядра змінюється в 70-річному циклі. З 2008 по 2023 рік воно почало крутитися у зворотному напрямку щодо мантії. Нове дослідження 2024 року, яке включало аналіз сейсмічних хвиль від землетрусів і ядерних випробувань, підтвердило ці дані.

Внутрішнє ядро складається із заліза і нікелю, його температура близько 5400°C, як у поверхні Сонця. Обертатися його змушує магнітне поле Землі. Гравітація і течія рідкого зовнішнього ядра чинять опір. Коли воно обертається повільніше, мантія прискорюється, що може зменшити тривалість доби на тисячні частки секунди.

Глибина і недоступність внутрішнього ядра означають, що залишаються серйозні невизначеності. Дослідники продовжують збирати дані та покращувати методи спостережень. Важливими залишаються межі між рідким і твердим ядром, мантією і корою, де можуть відбуватися значні геологічні процеси, включно з вулканічною активністю.

Більше публікацій за темою