У Китаї знайдено одного з найдавніших стегозаврів

Науковці ідентифікували раніше невідомого динозавра юрського періоду.

Палеонтологи з Китаю відкрили новий рід і вид стегозавра, якому дали назву Baiyinosaurus baojiensis. Про це повідомляє науковий журнал Scientific Reports.

Скам’янілі рештки було знайдено у формації Ванцзяшань провінції Ганьсу на північному заході Китаю. Дослідники виявили частково збережений скелет, включаючи фрагмент черепа, шийний, сім спинних та один хвостовий хребці.

За оцінками вчених, Baiyinosaurus baojiensis жив близько 165 мільйонів років тому, в середньому юрському періоді. Це відкриття є особливо важливим, оскільки рештки стегозаврів цього періоду надзвичайно рідкісні.

«Стегозаври – невелика, але знакова група птахотазових динозаврів, проте через мізерний палеонтологічний літопис їхня рання еволюція погано вивчена», – зазначив співавтор дослідження доктор Лі Нін з Китайського університету наук про Землю.

Стегозаври були травоїдними динозаврами з характерними вертикальними кістковими пластинами й шипами на спині та хвості. Вони могли досягати дев’яти метрів у довжину і мали маленькі голови з зубами, схожими на кілочки.

До цього відкриття було відомо лише п’ять видів стегозаврів середнього юрського періоду, знайдених у Великій Британії, Аргентині, Марокко та Китаї.

Більше публікацій за темою