Три потенційні суперземлі виявлено в ідеальних для життя умовах

Міжнародна команда астрономів виявила три потенційні суперземлі – екзопланети масивніші за Землю, які обертаються навколо відносно близької до нас зірки.

Як повідомляє Phys.org, революційна знахідка була зроблена міжнародною групою дослідників під керівництвом доктора Свєти Далал з Університету Ексетера.

Сама зірка відома під позначенням HD 48498, вона розташована приблизно в 55 світлових роках від Землі. Це дуже невелика, за космічними мірками, відстань. Виявлені планети обертаються навколо своєї зірки за 7, 38 і 151 земний день відповідно.

«Примітно, що найвіддаленіший кандидат на екзопланету перебуває в населеній зоні своєї батьківської зірки, де умови можуть дозволити існувати рідкій воді без кипіння і замерзання, – пишуть дослідники. – Цей регіон вважається ідеальним для потенційного підтримання життя».

Батьківська зірка, також зазначають учені, чимось схожа на наше Сонце. Вона розташована в центрі планетної системи. Потенційні суперземлі – це планети з масою, що перевищує масу Землі, але є значно меншою, ніж у крижаних гігантів Сонячної системи Урану і Нептуна.

Знайти їх вдалося за допомогою спеціальної пошукової програми HARPS-N Rocky Planet Search, яка вимірює променеві швидкості небесних об’єктів за допомогою спектрографа HARPS-N. Вимірювання променевої швидкості дають змогу відстежувати навіть найнезначніші коливання зорі, спричинені рухом планет по орбітах навколо неї.

Маса потенційних суперземель перевищує масу Землі від 5 до 11 разів. Вчені кажуть, що ця планетна система є багатообіцяльною ціллю для майбутніх спектроскопічних досліджень з високою роздільною здатністю.

Повністю дослідження опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Більше публікацій за темою