Крижаний гігант. Як відкрили Уран і чому планета «лежить на боці»

Планету було відкрито 13 березня 1781 року.

13 березня 1781 року було відкрито сьому за віддаленістю від Сонця і третю за величиною планету Сонячної системи – Уран. Об’єкт спостерігали в небі й раніше, але спершу вважали зіркою, а потім кометою, аж поки не запідозрили, що це небесне тіло може бути лише новою планетою.

Зібрали для читачів цікаві факти про крижаного гіганта, який обертається «лежачи на боці».

Загальні факти

  • Уран – сьома планета від Сонця і третя за величиною в Сонячній системі. Вона вирізняється своєрідним хімічним складом, екстремальними температурами й незвичайним нахилом осі.
  • Обсяг Урана в 63 рази більший, ніж обсяг Землі. Діаметр на екваторі становить 31 763 милі (51 120 км). Можна уявити, що всередину планети вмістилося б 63 земні сфери. Також крижаний гігант у чотири рази ширший за нашу планету.
  • Доба на Урані триває близько 17 годин 14 хвилин і 23 секунд. Тривалість одного року становить 42 718 ураніанських сонячних днів.
  • В Урана є свої природні супутники, їх 27. Вони отримали назви на честь персонажів із творів Вільяма Шекспіра (Джульєтта, Пак, Корделія, Офелія, Б’янка, Дездемона) і Александра Поупа (Умбріель), що є винятком. Традиційно супутники носять імена з грецької та римської міфології.

Відкривач-музикант

Англієць Вільям Гершель (William Herschel), який відкрив планету, був музикантом Ганноверської гвардії, працював учителем музики та органістом. Його хобі – астрономія – з часом стало справою життя. У 1770-ті роки він набув серйозної репутації в наукових колах.

Майже за століття до відкриття, 1690 року, астроном з Англії Джон Флемстід зробив помилку і зареєстрував Уран як зірку 34 у сузір’ї Тельця. 13 березня 1781 року розташування зірок у районі сузір’я Тельця вивчав уже Гершель, але і він не зміг визначити справжню природу знайденого об’єкта, вирішивши, що це комета. Астрономи взялися вивчати повідомлення Гершеля і дійшли висновку, що це нова планета.

Уран став першою планетою, виявленою за допомогою телескопа. Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн досить яскраві, тому спостерігати їх можна неозброєним оком.

Крижаний гігант

Астрономи називають Уран і Нептун двома крижаними гігантами Сонячної системи. Це означає, що вони складаються з невеликої кількості водню і гелію, а також містять важчі елементи, такі як кисень, вуглець, азот і сірка. Під відносно тонкими зовнішніми оболонками з водню і гелію мантії цих планет здебільшого складаються зі стиснутої, в’язкої води й аміаку. На відміну від газових гігантів скелясті крижані ядра крижаних гігантів пропорційно більші, ніж кількість газу, що міститься в них. Простіше кажучи, Уран – це куля з газу і льоду.

Ім’я

Астроном Вільям Гершель марно намагався назвати своє відкриття Георгієм Сідусом (лат. зірка Георгія – Georgium Sidus) на честь свого покровителя, англійського короля Георга III. Замість цього планета в кінцевому підсумку отримала ім’я на честь грецького бога неба Урана, який також був батьком Кроноса (або Сатурна в римській міфології). Уран – єдина планета, чия назва прийшла з давньогрецької міфології. Решта планет були названі на честь персонажів із давньоримських міфів.

Колір

Через метан в атмосфері планета має блідий зеленувато-блакитний колір. Зовні Уран дуже схожий на Нептун, однак у першого – більш насичений зелений відтінок.

«Лежача» планета

Через унікальний нахил Урана здається, ніби він обертається, лежачи на боці. Річ у тім, що кут його обертання становить 97,77°, таким чином, вісь обертання Урана майже паралельна площині його орбіти. Для порівняння, Нептун, який знаходиться по сусідству, обертається під кутом 28,5°.

Через таку незвичайну особливість у моменти сонцестоянь на цій планеті один із полюсів Урана весь час спрямований на Сонце. Кожен полюс планети протягом 42 земних років перебуває в темряві, а ще 42 роки освітлений Сонцем. У моменти рівноденьдень Сонце звернене до екватора планети, тому зміна дня і ночі на Урані схожа на ту, що існує на інших планетах.

Учені припускають, що такий сильний нахил осі обертання стався 3-4 млрд років тому внаслідок зіткнення з іншим космічним об’єктом. Цей самий випадок міг призвести до того, що крижаний гігант, як і Венера, обертається за годинниковою стрілкою, у той час як інші планети Сонячної системи обертаються проти годинникової стрілки, у тому самому напрямку, що й Сонце.

Більше публікацій за темою