Китай і Франція запустили супутник для пошуку найпотужніших вибухів у Всесвіті

Стартував міжнародний проєкт із виявлення космічних гамма-сплесків.

Франція і Китай запустили на орбіту новий супутник у рамках спільної космічної місії з моніторингу космічних змінних об’єктів (SVOM). Апарат стартував на борту китайської ракети Long March 2-C із космічної бази в Січані з провінції КНР Сичуань 22 червня, повідомляє France24.

SVOM призначений для виявлення гамма-сплесків – найпотужніших вибухів у космосі. Вони відбуваються під час народження наднових або злиття зірок. При цьому утворюються надзвичайно яскраві космічні промені, здатні випромінювати більше енергії, ніж мільярд мільярдів сонць.

Гамма-сплески несуть сліди газових хмар і галактик, через які вони проходять на своєму шляху крізь космос.

Найвіддаленіші сплески, виявлені на сьогодні, сталися всього через 630 мільйонів років після Великого вибуху, коли Всесвіт перебував у зародковому стані.

Основна проблема полягає в тому, що гамма-сплески надзвичайно короткочасні, що змушує вчених змагатися з часом у зборі інформації.

SVOM займе положення на орбіті на висоті 625 кілометрів над Землею. У разі виявлення сплеску, апарат автоматично надішле сповіщення черговій команді. Фахівці повинні будуть протягом п’яти хвилин запустити наземну мережу телескопів і навести їх на джерело спалаху.

Більше публікацій за темою