Вчені пояснили, чому коти полюбляють лежати на ноутбуках

У експертів з поведінки кішок є теорія, що пояснює таку поведінку домашніх улюбленців.

Власники кішок часто спостерігають, як їхні улюбленці вмощуються на клавіатурі або закритій кришці ноутбука. Експерти з поведінки тварин пояснили це явище, яке іноді може дратувати господарів.

Як повідомляє видання BBC Science Focus, доктор Девід Сендс, фахівець з психології тварин з понад 25-річним клінічним досвідом, вважає, що основна причина такої поведінки кішок – запах.

За словами вченого, якщо власник проводить багато часу за комп’ютером, на ньому залишається людський запах, який приваблює кота. Однак тварина лягає на ноутбук не для того, щоб насолодитися ароматом господаря, а навпаки – щоб залишити власний запах і витіснити людський.

«Таким чином кішка ніби говорить: ти належиш мені!», – пояснює доктор Сендс. Він додає, що подібну поведінку можна спостерігати, коли коти труться об ноги чи особисті речі власника.

Кіт та ноутбук
© Freepik

Вчений спростовує припущення, що кішок приваблює виключно тепло від ноутбука або що вони намагаються імітувати людську поведінку. Хоча недавні дослідження показали здатність котів до імітації дій людини, експерт також вважає малоймовірним, що тварини намагаються повторювати процес набору тексту на клавіатурі.

Доктор Сендс також запевняє, що фізично лежання на клавіатурі не шкодить кішці.

Більше публікацій за темою