Палеонтологи вперше знайшли маленьку стародавню рептилію, схожу на крокодила

Істоті, яка належить до групи псевдозухій, 237 млн років. Ці тварини вважаються родичами сучасних крокодилів.

У Бразилії виявили стародавню хижу рептилію, що отримала назву Parvosuchus aurelioi. Тварина належала до крокодилоподібних рептилій, псевдозухій. Цей зразок, якому приблизно 237 млн років, належить до середньопізнього тріасу. Він є першим дрібним хижим плазуном такого роду, знайденим у цій країні, повідомляє Phys.org.

До домінування динозаврів псевдозухії були поширеною формою стародавніх чотириногих рептилій у тріасовий період (252-201 млн років тому). Причому деякі види були найбільшими хижаками того часу. Менші псевдозухії, відомі як грацилізухіди, жили поруч із цими вищими хижаками. Їх знаходили в Китаї та Аргентині.

Тепер новий вид грацилізухід знайшли у формації Санта-Марія в Бразилії.

Частково збережений скелет складається з повного черепа, включно з нижньою щелепою; 11 спинних хребців, таза і частково збережених кінцівок. Назва нового виду Parvosuchus aurelioi походить від слів parvus (маленький) і surus (крокодил).

Череп цієї істоти сягає 14,4 см завдовжки. Він має довгі, тонкі щелепи із загнутими назад гострими зубами, а також кілька отворів у черепній коробці.

Його скелет легкий і, за оцінками, його повна довжина становить менше одного метра. Ці особливості дають змогу класифікувати P. aurelioi як грацизухіда, що робить його першим підтвердженим представником цієї групи в Бразилії. За словами вчених, ця знахідка підкреслює різноманітність псевдозухій у тріасовому періоді.

Більше публікацій за темою