Учені з’ясували, чим небезпечне носіння фітнес-браслетів

Надмірне використання фітнес-браслетів може шкодити психіці.

Вчені з Льєзького університету в Бельгії встановили, що використання фітнес-браслетів і смартгодинників для відстеження своєї фізичної активності та загального стану здоров’я може бути згубним для психіки. Результати дослідження опубліковані в Journal of Consumer Affairs.

У дослідженні взяли участь 30 осіб, які активно використовують фітнес-браслети та додатки для відстеження своєї фізичної активності та загального стану здоров’я. Піддослідні переслідували різні цілі – від зниження ваги до підвищення продуктивності до формування здорових звичок.

Рівень залученості користувачів у використання пристроїв значно варіювався. У деяких респондентів спостерігалося зростання інтересу до трекерів, який пізніше став стабільним, тоді як в інших прагнення з часом знижувалося після початкового ентузіазму. Однак найбільш тривожним стало те, що серед загальної кількості добровольців сформувалася група користувачів, у яких захоплення здоровим способом життя переросло в одержимість.

Ці люди витрачали надмірно багато часу і зусиль на вивчення даних про своє здоров’я і прагнули до досягнення «ідеальних» показників рухливості. За словами вчених, така поведінка негативно позначалася на загальному стані здоров’я – стрес від надмірної уваги до даних відігравав ключову роль у погіршенні самопочуття.

Користувачі почали сприймати інформацію від трекерів як вірогідну, ігноруючи можливі помилки у вимірах. Це викликало нав’язливе прагнення якнайшвидше досягти певних медичних і фітнес-цілей, що, всупереч початковій меті, шкодило їхньому добробуту.

Більше публікацій за темою