Науковці зафіксували активне озеленення Антарктиди

Nature Geoscience: на найбільшому півострові континенту різко зріс рослинний покрив.

Вчені з Ексетерського університету (Велика Британія) виявили, що рослинний покрив на Антарктичному півострові (найбільшому півострові континентальної Антарктиди) збільшився більш ніж удесятеро за 35 років. Ці дані були отримані під час нового дослідження з використанням супутникових знімків. Результати публікує Nature Geoscience.

Для оцінки динаміки поширення рослинності з 1986 по 2021 рік використовувалися супутникові дані. Було виявлено, що площа рослинного покриву на Антарктичному півострові зросла: у 1986 році вона становила менше ніж 1 кв.км, а у 2021 році – майже 12 кв.км.

Графіка, що демонструє стрімке озеленення Антарктиди за останні 35 років
Графіка, що демонструє стрімке озеленення Антарктиди за останні 35 років / Фото: University of Exeter

Водночас озеленення відбувалося особливо швидкими темпами останніми роками: з 2016 по 2021 рік зростання площі озеленення становило понад 0,4 кв. км на рік, що на 30% вище за середній показник за весь досліджуваний період.

Доктор Томас Роланд з Ексетерського університету наголосив, що, попри переважання снігу, льоду і скель у цьому регіоні, рослинний покрив помітно розширюється. Це свідчить про вплив антропогенної зміни клімату навіть на такі віддалені та ізольовані екосистеми.

Доктор Оллі Бартлетт додала, що найближчими роками варто очікувати подальшого озеленення материка. Водночас є ризик проникнення інвазивних видів, які можуть бути завезені вченими або туристами.

Раніше міжнародна група вчених створила першу карту рослинного світу Антарктиди.

Більше публікацій за темою