Вчені спростували виявлення мегаструктур позаземних цивілізацій у Чумацькому Шляху

Джерелом дивних інфрачервоних сигналів виявилися пилові галактики.

Британські вчені з Лестерського університету спростували попередні повідомлення астрономів про виявлення в нашій галактиці Чумацький Шлях об’єктів, які можуть бути мегаструктурами технологічно розвинених позаземних цивілізацій – так званими «сферами Дайсона». Про це повідомляє Space.com.

Сфера Дайсона – гіпотетична мегаструктура, яка могла б оточити зірку і безпосередньо використовувати її енергію. Ця ідея була вперше запропонована фізиком Фріменом Дайсоном 1960 року.

Влітку 2024 року міжнародна наукова група заявила, що знайшла в Чумацькому Шляху щонайменше сім зірок, які можуть бути оснащені подібними конструкціями. На це вказували незвичайні інфрачервоні сигнали, що виходили від світил.

Астрофізик із Лестерського університету Ендрю Блейн розкритикував гіпотезу колег і висунув своє пояснення, згідно з яким астрономів ввело в оману фонове випромінювання пилових галактик.

Пилові галактики погано видно в оптичному діапазоні через хмари частинок, що затемнюють їх. Однак вони дуже яскраві в інфрачервоному світлі, яке проходить через пилові оболонки.

Якщо така галактика випадково опиняється за зіркою, яку розглядають астрономи, її випромінювання створить сигнал, схожий на сигнатуру сфери Дайсона.

Блейн додав, що не заперечує можливість існування інопланетних мегаструктур, однак не хоче, щоб учені використовували дані космічних спостережень заради спекуляцій і сенсаційних заяв.

Більше публікацій за темою