Науковці відродили вимерле біблійне дерево з 1000-річної насінини

Цілющі властивості описаної в Біблії рослини були науково доведені.

Міжнародна група вчених з Ізраїлю, Швейцарії, США та інших країн відродила давно зникле дерево, проростивши насіннячко віком близько 1000 років. За словами фахівців, рослина належить до сімейства, що згадувалося в Біблії. Дослідження опубліковано в науковому журналі Communications Biology.

Загадкове насіння знайшли в одній із печер на території Юдейської пустелі наприкінці 1980-х років. Радіовуглецевий аналіз показав, що зародок рослини з’явився між 993 і 1202 роками нашої ери.

Команді знадобилося близько 14 років, щоб виростити дерево зі стародавнього насіння. Сьогодні екземпляр досяг трьох метрів у висоту.

Дослідники визначили, що дерево належить до роду Commiphora, який знаходиться в сімействі миррових і ладанових (Burseraceae) і включає близько 200 сучасних видів рослин. Воно тісно пов’язане з трьома видами Commiphora – C. angolensis, C. neglecta і C. tenuipetiolata, – що зустрічаються в Південній Африці.

На думку фахівців, у минулому такі дерева росли на території Південного Леванту, регіону, до складу якого входять сучасні Ізраїль, Палестина та Йорданія.

Вчені стверджують, що дерево може бути джерелом біблійного «цорі» – лікувального смолистого екстракту, згаданого в книгах Буття, Єремії та Єзекіїля.

Згідно з дослідженням, листя і стебла рослини також були багаті скваленом, натуральною маслянистою речовиною з антиоксидантними властивостями, що згладжують шкіру.

Більше публікацій за темою