У Китаї надрукували на 3D-принтері рослинний аналог риб’ячого м’яса

Воно вийшло дуже схожим на натурального жовтого горбаня.

Команда вчених із Чжецзянського університету Китаю надрукувала на 3D-принтері м’ясо, що імітує м’ясо жовтого горбаня (їстівна промислова риба сімейства горбаневі). Результатом експерименту дослідники поділилися в науковій публікації в журналі KeAi Food Physics і заявили, що рослинне м’ясо жовтого горбаня досягло 90% схожості з натуральним.

Згідно з висновками, «текстурні характеристики, розподіл вологи та вміст поживних речовин в імітованій рибі були близькі до характеристик справжньої».

За даними, які навели автори експерименту, на сьогодні близько 90% рибних ресурсів у всьому світі вже досягли стійкої межі рибальства. Виробництво риби на рослинній основі може стати альтернативою традиційному рибальству.

Команда провела КТ-сканування й отримала тривимірну модель розподілу м’язів і жиру. Під час 3D-друку м’яса жовтого горбаня відтворювали його спинну частину, основу черевної плоті та хвіст. Використовували в процесі соєвий білок, ксантанову камедь (харчова добавка) і крохмаль для друку м’язів, крохмаль і карагенан (природний гелеутворювач, який отримують під час перероблення червоних морських водоростей) для друку жирових тканин. У підсумку 3D-друкована імітована риба отримала «високий ступінь біовірогідності».

3D-друк – це методика виготовлення об’ємних виробів на основі цифрових моделей. Принтер створює тривимірні вироби шляхом нанесення матеріалу шарами. Можна надрукувати практично все: від невеликих предметів до частин тіла і цілих селищ.

Більше публікацій за темою