Учені з’ясували, що мозок чоловіків зменшується протягом дня

Відкрито добовий цикл, що змінює обсяг чоловічого мозку.

Американські вчені з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі виявили гормональний цикл у чоловічому організмі, що впливає на об’єм мозку. Дослідження опубліковано в науковому журналі Journal of Neuroscience.

Фахівці сканували мозок 26-річного чоловіка 40 разів протягом 30 днів за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ). Сеанси проводилися або о сьомій годині ранку, або о восьмій годині вечора.

Як показало дослідження, об’єм мозку в чоловічому організмі пов’язаний з рівнями стероїдних гормонів – тестостерону, кортизолу та естрадіолу. Виявилося, що протягом дня обсяг сірої речовини в мозку добровольця знижувався в середньому приблизно на 0,6%.

Найбільше скоротилися дві області кори, відомі як потилична і тім’яна. Зміни також спостерігалися в глибших структурах мозку, включно з мозочком, стовбуром мозку і частинами гіпокампа. Ці області відповідно беруть участь у координації рухів, передачі інформації між мозком і тілом та зберіганні спогадів.

Зменшення об’єму мозку відбувається паралельно зі щоденним зниженням гормонів. Однак поки не зрозуміло, чи є гормони рушійною силою спостережуваних змін.

В іншому дослідженні команда вивчала ту саму людину, але розглядала закономірності комунікації між різними частинами мозку. Науковці виявили, що «когерентність» – міра синхронізації – у мозку зростала й падала разом із рівнями стероїдних гормонів.

Фахівці зазначили, що гормональні процеси зачіпають зони, відповідальні за візуальну інформацію. Протягом дня вони втрачали як обсяг, так і когерентність.

Дослідники мають намір під час майбутніх досліджень докладніше вивчити гормональні механізми, що впливають на коливання об’єму мозку.

Більше публікацій за темою