Науковці створили майже вічний 5D-кристал пам’яті та записали на нього геном людини

Вчені розробили кристал пам’яті, який може зберігати інформацію мільярди років, відкриваючи можливості для відродження людства в майбутньому.

Вчені з Університету Саутгемптона (Велика Британія) здійснили прорив у сфері зберігання даних, записавши повний геном людини в 5D-кристалі пам’яті. На відміну від інших форматів зберігання даних, які з часом руйнуються, ці кристали можуть зберігати до 360 терабайтів інформації без втрат протягом мільярдів років.

Дослідницька група сподівається, що цей кристал зможе слугувати інструкцією для відродження людства через тисячі, мільйони або навіть мільярди років, якщо наука досягне відповідного рівня. Наразі неможливо відтворити людей, рослини та тварин, використовуючи лише генетичну інформацію, проте в майбутньому це може змінитися. Технологія також може бути використана для зберігання геномів майже зниклих видів рослин і тварин.

Автори створили перший 5D-кристал пам’яті, що містить повний людський геном. Кожна з приблизно 3 мільярдів літер геному була послідовно записана 150 разів для повної точності. Кристал за властивостями еквівалентний кварцу, одному з найбільш хімічно і термічно стійких матеріалів на Землі. Він може витримувати екстремальні температури до 1000°C, а також заморозку, вогонь і сильні механічні впливи. Кристал навіть стійкий до тривалого впливу космічної радіації.

Для точного запису даних у порожнечі розміром до 20 нанометрів усередині силікату використовуються ультрашвидкі лазери. Метод кодування використовує дві оптичні та три просторові координати, тому його назвали «5D».

Кристал зберігається в архіві «Пам’ять людства» – спеціальній капсулі часу в соляній печері в Галльштатті в Австрії. Автори врахували можливість, що дані можуть бути знайдені розумним видом (або машиною) в далекому майбутньому.

«Видимий на поверхні кристала ключ дає тому, хто знайшов, інформацію про те, які дані містяться всередині і як їх можна використовувати», – пояснює керівник дослідження професор Петер Казанський.

Ключ містить універсальні елементи (водень, кисень, вуглець і азот); чотири основи ДНК (аденін, цитозин, гуанін і тимін) з їхньою молекулярною структурою; їхнє розташування в подвійній спіралі ДНК і те, як гени розташовані в хромосомі. Творці надихнулися табличками з космічних апаратів Pioneer, що відлітають за межі Сонячної системи.

Більше публікацій за темою