У Землі могла бути система кілець, як у Сатурна, — вчені

Уламки астероїда, ймовірно, створили кільце навколо Землі 466 млн років тому.

Австралійські вчені з Університету Монаша знайшли докази існування кілець навколо Землі близько 466 млн років тому. На це вказують характерні метеоритні кратери на поверхні нашої планети. Дослідження опубліковано в науковому журналі Earth and Planetary Science Letters (EPSL).

Команда виявила 21 слід від падіння астероїдів. Усі вони розташовувалися в межах 30 градусів від екватора і виникли внаслідок події, відомої як ордовицький ударний сплеск.

Така купчастість метеоритних ударів являє собою статистичну аномалію. Імовірність, що всі космічні камені впали б у межах зазначеної зони за звичайних обставин можна порівняти з випаданням решки під час кидків тристоронньої монети (якби така існувала) 21 раз поспіль.

Дослідницька група вважає, що така локалізація утворилася після того, як великий астероїд наблизився до Землі й розпався на частини, зруйнований приливними силами планети. Хмара уламків утворила кільце, подібне до кілець Сатурна та інших газових гігантів.

«Протягом мільйонів років матеріал із цього кільця поступово падав на Землю, залишаючи метеоритні кратери, зафіксовані в геологічному літописі. Ми також бачимо, що шари в осадових породах цього періоду містять надзвичайну кількість метеоритних уламків», – зазначили фахівці.

Учені припускають, що кільце могло відкидати тінь на Землю, блокуючи сонячне світло і сприяючи значному глобальному похолоданню.

Цей період, що припав на кінець ордовика, визнано одним із найхолодніших за останні 500 мільйонів років історії Землі.

Наслідки відкриття виходять за рамки геології, спонукаючи вчених переглянути ширший вплив небесних подій на еволюційну історію Землі. Це також порушує нові питання про потенціал інших стародавніх кільцевих систем, які могли вплинути на розвиток земного життя.

Більше публікацій за темою