Астрономи поскаржилися на потужні перешкоди від супутників Starlink Ілона Маска

Нові супутники Starlink дають у 32 рази більше перешкод, ніж старі апарати.

Міжнародна група астрономів із Нідерландів, Великої Британії, Франції та інших країн заявила, що нові супутники інтернет-зв’язку Starlink компанії мільйонера Ілона Маска SpaceX створюють сильні радіоперешкоди, що заважають спостереженням за космосом. Дослідження опубліковано в науковому журналі Astronomy&Astrophysics.

Це дослідження проводилося з використанням радіотелескопа LOFAR, під час якого 19 липня 2024 року було проведено два великих сеанси спостережень тривалістю по одній годині, що охоплюють радіочастоти вище і нижче діапазону FM-мовлення, використовуваного радіостанціями, які приймаються вашим домашнім радіоприймачем.

Під час цих спостережень група виявила ненавмисне електромагнітне випромінювання практично від усіх спостережуваних супутників Starlink, включно із супутниками як першого, так і другого покоління.

Аналіз показав, що ці супутники V2-mini випромінюють у 32 рази більш яскраві ненавмисні радіохвилі, порівняно з першим поколінням. Причому ці рівні потенційно перевищують міжнародні регульовані порогові значення перешкод, встановлені для навмисних випромінювань, і навіть м’якші стандарти наземної електромагнітної сумісності.

Дослідники наголошують, що, хоча супутники другого покоління були розроблені для поліпшення зв’язку та надання послуг зв’язку, ненавмисні радіовипромінювання становлять висхідну загрозу цілісності астрономічних спостережень.

Більше публікацій за темою