Науковці презентували атлас хмар на планеті Марс

Атлас хмар Марса тепер доступний усім – помилуйтеся на «хмарні вулиці» та пилові бурі.

У дослідників і любителів хмар з’явився новий інструмент для дослідження дивовижних утворень у небі над Червоною планетою. База даних хмар і штормів за 20 років, створена Німецьким аерокосмічним центром, допомагає краще зрозуміти, як і де виникають особливості в марсіанській атмосфері та що вони можуть розповісти про клімат Марса та інших планет. Марсіанський хмарний атлас став доступний широкому загалу, повідомляє Europlanet Society.

Зображення в «Хмарному атласі» були отримані за допомогою космічного апарату Mars Express Європейського космічного агентства з 2005 року. Хоча на Марсі дуже тонка атмосфера, з крижаних кристалів води й вуглекислого газу, а також частинок пилу можуть формуватися численні хмарні утворення і пилові бурі.

«Хмари на Марсі настільки ж різноманітні й захопливі, як і ті, що ми бачимо в небі на Землі, з деякими особливостями, унікальними для Червоної планети. Одне з моїх улюблених явищ – це красиві «хмарні вулиці» – лінійні ряди пухнастих хмар, що утворюються навколо величезного вулканічного піднесення Тарсіс і північних низовин навесні й улітку. Хоча вони нагадують купчасті хмари на Землі, формуються в інших атмосферних умовах. Ми також бачимо виняткові пилові хмари, які можуть простягатися на сотні кілометрів – явище, якого, на щастя, немає на Землі», – сказала докторка Даніела Тірш із Німецького аерокосмічного центру.

Пил відіграє важливу роль в атмосфері та кліматі Марса. Там утворюються, наприклад, бежеві, наповнені пилом краплі, що висять в атмосфері. Великі перепади температури й тиску повітря в певні сезони можуть призвести до сильніших, ніж зазвичай, вітрів, які підіймають величезну кількість пилу з поверхні Марса.

Пилові хмари, що поширюються з вершин гігантських вулканів, набувають вигляду хмар вивержень, хоча вони більше не активні. Великі спіральні пилові бурі та циклонні системи можна спостерігати щороку поблизу марсіанського північного полюса. Вивчення цих явищ має вирішальне значення в розумінні атмосфери та циркуляції повітряних мас на Марсі.

Хвилясті хмари – один із найпоширеніших типів як на Марсі, так і на Землі. На Червоній планеті вони спостерігаються в середніх широтах взимку в обох півкулях, а також над вулканічним плато Тарсіс у південну зиму. Лі-хвилі, особливий тип гравітаційних хмар, можуть накопичуватися на підвітряному боці хребтів, гір та інших перешкод, повторюючи лінії хребтів.

«ЄКА подовжило програму Mars Express щонайменше до 2026 року, це дасть нам змогу продовжувати заповнювати цю базу даних», – сказала Тірш.

Більше публікацій за темою