Готові відповіді в навчанні: знахідка чи перепона на шляху до знань?

Сучасна українська школа має досить насичену програму, і не кожен учень за нею здатний встигати. До того ж новий матеріал часто вивітрюється з голови під час вікенду або шкільних канікул. Для того, щоб якісно підготуватися до уроку, кожен школярик сьогодні може звернутися до готових домашніх завдань – посібників, які мають велику популярність та надають допомогу і школярам, і їх батькам. Але як користуватися розв’язниками правильно – так, щоб отримувати нові знання, а не погіршувати вже наявні? Спробуємо розібратися.

Чому не треба переписувати готові відповіді

Коли учень застрягає на якомусь завданні та не може вирішити його самостійно, гдз завжди стануть в пригоді. Вони допоможуть зрозуміти, як розв’язувати задачу чи вправу – і це справді чудово. Проте є важливий нюанс, про який завжди варто пам’ятати. Полягає він у тому, що занадто часте використання готових розв’язків може зашкодити навчанню в довгостроковій перспективі.

Учениця

Наприклад, школярик постійно списує готові відповіді, не докладаючи зусиль до самостійного розв’язання завдань. Звичайно, протягом певного часу він отримуватиме гарні оцінки та буде нібито добре навчатися. Але насправді в такому випадку учень ризикує пропустити важливі етапи засвоєння матеріалу.

Вчись наполегливо, і контрольні роботи не будуть страшні

Коли учень сам думає над завданням, аналізує його умову, будує власний хід розв’язку, все це стає для нього дуже цінним досвідом. Саме у цьому процесі він насправді вчиться та набуває нових знань. Але якщо завжди користуватися розв’язниками заради переписування, то до позитивних результатів це ніяк не призведе.

На контрольних роботах чи іспитах учень не зможе користуватися готовими розв’язаннями. Тут вже він мусить самостійно продемонструвати свої знання та вміння. І коли школяр звик лише списувати, то він потрапить у насправді скрутне становище. Саме тому готові розв’язки треба використовувати лише для того, щоб розібратися зі завданнями або перевірити вже готові вправи. Коли школярик вчиться старанно, то контрольна робота не буде викликати хвилювання.

Які готові відповіді сьогодні є найбільш популярними?

Якщо звертатися до посібників правильно, вони завжди допоможуть позбавитися від проблем з навчанням. І це стосується майже будь-якої шкільної дисципліни. Наприклад, учень може звернутися до збірників з української мови, щоб потренуватися у виконанні вправ та вивченні нових правил. Досить поширеним є й застосування готових відповідей з однієї з найскладніших наук – математики. А також багато школярів звертаються й до розв’язників з історії, з котрими буде простіше отримати знання про події, пов’язані з історією України та Європи.

Наостанок зауважимо, що особливу увагу краще завжди приділяти тим предметам, з котрими школяр має складнощі. Для того, щоб не зіштовхнутися з труднощами під час майбутнього навчання, треба уникати прогалин у знаннях вже зараз.

Більше публікацій за темою