Учені створили біогібридного робота, керованого грибами

Група вчених з Корнелльського університету розробила інноваційний біогібридний робот, керований грибами. Ця технологія поєднує біологічні елементи з роботизованою електронікою. Дослідження опубліковано в журналі Science Robotics.

На відміну від більшості біороботів, що використовують клітини тварин, дослідники застосували міцелій гливи (Pleurotus eryngii). Міцелій виростили в 3D-друкованих структурах з електродами, що дало змогу створити електричний інтерфейс для перетворення імпульсів, які випромінюють гриби, на цифрові команди для управління рухом робота.

Вчені розробили дві версії біогібридних роботів: один пересувається за допомогою коліс, а інший нагадує морську зірку і використовує стиснення кінцівок для руху. Обидва реагують на світлові стимули, що спонукає їх змінювати напрямок.

Tethered soft robot controlled by a mushroom

Ананд Мішра, провідний автор дослідження, зазначив, що гриби вирізняються високою життєздатністю, що робить їх ідеальними для використання в біогібридних роботах. Роберт Шепард, професор механічної та аерокосмічної інженерії, пояснив, що гриби ростуть у темному середовищі, тож вплив світла спонукає їх шукати нове, темніше місце.

Дослідники вважають, що ці біогібридні роботи можуть знайти застосування в сільському господарстві, наприклад, для виявлення хімічних речовин або бактерій на полях. Крім того, проєкт може допомогти глибше зрозуміти поведінку грибів.

Для реалізації цього інноваційного підходу вчені надихнулися тим, як працюють нейрони, перетворюючи електричні імпульси в рухові функції. Мішра підкреслив, що для створення такої системи знадобилися знання в галузі машинобудування, електроніки, мікології, нейробіології та обробки сигналів.

Більше публікацій за темою