Вчені розробили сенсорну ручку для читання шрифту Брайля

Ручка, яка може перетворювати шрифт Брайля на англійський текст, була розроблена фахівцями Бристольського університету. Повідомляється, що грамотність за Брайлем знижується, і це попри те, що люди з порушеннями зору часто висловлюють бажання вчитися, а грамотність за Брайлем високо цінується. Часто це пояснюється відсутністю доступних навчальних ресурсів, особливо далеко від великих міських центрів.

Портативний пристрій, що містить одно сантиметровий сенсор з 19 каналами, запрограмований на читання шрифту Брайля, продемонстрував високу точність під час перших випробувань. Роботу опубліковано в журналі National Library of Medicine.

Провідний автор дослідження доктор Джордж Дженкінсон пояснив: «Пристрій, Braille-tip, було розроблено для того, щоб допомогти людям навчатися самостійно, і, сподіваюся, стане частиною розв’язання проблеми підвищення грамотності за Брайлем і дасть змогу людям користуватися перевагами читання і письма».

Braille-tip – це компактний м’який тактильний датчик, який може бути встановлений на стандартну ручку і призначений для динамічної допомоги в читанні та вивченні шрифту Брайля.

Доктор Дженкінсон продовжив: «Я використовував портативний пристрій для читання кількох уривків із книги Брайля і проаналізував, наскільки точно він може обробляти тактильні сигнали (удари Брайля) в англійський текст».

Рідинні канали використовуються для передачі тактильної інформації від 19 чутливих зон під силіконовою мембраною до однієї камери. Сенсорна реакція камери відкалібрована для виявлення рельєфних точок Брайля на витисненому картоні, призначеному для читання за Брайлем, а її функціональність продемонстрована шляхом читання Брайля вголос, причому при роботі з ним вручну відсоток успіху становив 84,5 %.

Алгоритм працює в реальному часі, тобто не залежить від навчання. Він передбачуваний, зрозумілий і переноситься на інші тактильні датчики. У результаті виходить надійний і простий у редагуванні код.

Шрифт Брайля – це стандартизований і високоструктурований засіб комунікації. Для читання шрифту Брайля люди використовують різні техніки, серед яких найпоширенішою є техніка з використанням обох вказівних пальців кожної руки. При цьому палець, що відстає, може використовуватися для перевірки та перечитування деяких літер, а також для пошуку початку наступного рядка, тоді як ведучий палець продовжує читати. Брайлівський наконечник може використовуватися, як і провідний палець, для допомоги читачам, які навчаються.

Судячи з характеру помилок, вони виникали через те, як пристрій тримали й експлуатували, що дає змогу припустити, що алгоритм і датчик, імовірно, зможуть досягти набагато вищої точності, близької до 100%, якщо вдосконалити конструкцію.

Шрифт Брайля часто включають у громадські місця і пристрої, як-от транспортні вузли, ліфти та банкомати, щоб підвищити доступність для користувачів. Пристрій, здатний читати літери Брайля, що трапляються в громадських місцях, дасть змогу людям з ослабленим зором і неписьменним за Брайлем взаємодіяти з таким пристроєм, а також дасть можливість самостійно практикуватися в читанні за Брайлем.

Більше публікацій за темою