Науковці створили супутникову мережу для спостереження за тваринами

Глобальний «інтернет тварин» (The internet of animals) розпочне роботу у 2025 році.

У 2025 році планується запуск інноваційного проєкту ICARUS (Міжнародне співробітництво з дослідження тварин із використанням космосу), який створить глобальну мережу для спостереження за тваринами в реальному часі. Про це повідомляє пресслужба проєкту.

Система базуватиметься на п’яти мініатюрних супутниках CubeSat, оснащених спеціальними приймачами. Ці супутники отримуватимуть дані з мініатюрних датчиків, прикріплених до тисяч диких тварин по всьому світу. Датчики будуть оснащені сонячними батареями.

Датчики, що важать менше за канцелярську скріпку та працюють на сонячних батареях, передаватимуть інформацію про місцеперебування тварин, їхню фізичну активність, доступність їжі та стан навколишнього середовища. Ці дані оновлюватимуться щогодини, що дозволить вченим детально вивчати поведінку тварин, включно з рівнем стресу та адаптацією до різних умов.

Проєкт ICARUS має на меті покращити розуміння факторів, що впливають на популяції тварин та екосистеми. Наприклад, дослідники зможуть відстежувати міграції горбатих китів через океани, вивчати труднощі, з якими стикаються дитинчата морських черепах, та спостерігати за поведінкою снігових барсів у віддалених Гімалаях.

Крім того, датчики збиратимуть метеорологічні дані, що у поєднанні з космічними спостереженнями допоможе прогнозувати вплив зміни клімату на тваринний світ.

«Інтернет тварин» також демократизує доступ до наукових даних, надаючи можливість дослідникам з обмеженими ресурсами отримувати детальну інформацію про рідкісні види. Це сприятиме розробці ефективних стратегій охорони природи та виявленню територій, де тварини перебувають під загрозою.

Більше публікацій за темою