Вчені розкрили секрет яскравих візерунків на крилах метеликів

Складне забарвлення метеликів регулюють молекули РНК.

Міжнародна група вчених відкрила генетичний механізм, що впливає на яскраві та складні візерунки на крилах метеликів. Дослідження опубліковано в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Розташування кольору на лусочках крил метеликів визначається генетичним кодом, який міститься в клітинах. Донедавна вважалося, що цей процес пов’язаний із виробництвом особливих білків.

У новому дослідженні команда виявила ген, що виробляє молекули РНК. Саме вони (а не білки) контролюють місця створення темних пігментів під час метаморфози комахи.

Дослідники скористалися методом редагування геному CRISPR для видалення зазначеного гена. У результаті молоді метелики повністю позбулися пігментованих лусочок, що підтвердило припущення.

Вчені також вивчили, як молекула РНК функціонує під час розвитку крила. Як показали спостереження, виділення молекул ідеально відповідало місцям утворення забарвлених лусочок.

За словами авторів відкриття, результати не тільки кидають виклик усталеним припущенням про генетичну регуляцію, а й відкривають нові можливості для вивчення розвитку зовнішніх ознак у тварин.

Раніше вчені знайшли вид метеликів, здатних перетнути Атлантичний океан без зупинок.

Більше публікацій за темою