Учені успішно розгорнули в космосі сонячне вітрило

Фахівці NASA провели позаземні випробування технології сонячного вітрила.

Американські вчені з Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA) відзвітували про успішне розгортання сонячного вітрила в навколоземному просторі. Про це повідомляється на офіційному сайті космічного агентства.

Випробування нової технології проходили на борту апарата Advanced Composite Solar Sail System (ACS3), запуск якого відбувся у квітні 2024 року.

Сонячне вітрило являє собою квадратне полотно площею 80 квадратних метрів, що відповідає половині тенісного корту. Матеріал вітрила вловлює фотони (частинки світла). Хоча фотони позбавлені маси, вони можуть створювати імпульс при зіткненні з об’єктом.

Космічний корабель ACS3 випробують протягом наступних кількох тижнів, що дасть змогу команді спостерігає за маневровістю вітрила в космосі.

Регулюючи орбіту, дослідники зможуть дізнатися більше про те, як проєктувати й керувати майбутніми місіями, оснащеними сонячним вітрилом.

«Отримані під час демонстрації польотні дані будуть використані для проєктування майбутніх масштабніших композитних сонячних вітрильних систем для супутників раннього оповіщення про космічну погоду, місій із розвідки астероїдів та інших малих тіл, а також місій зі спостереження за полярними областями Сонця», – уточнили в NASA.

Більше публікацій за темою