В Ісландії виявлено кам’яну фігурку у вигляді тварини віком понад 1000 років

Учені припускають, що це дитяча іграшка у вигляді свині або ведмедя.

В Ісландії було знайдено кам’яну статуетку епохи вікінгів. Невелика фігурка тварини, вирізана з місцевого каменю, була виявлена на місці розкопок у Фьордурі в Сейдісфьордюрі. Експерти датували знахідку періодом між 940 і 1000 роками н.е. Однак, попри очевидну історичну цінність, фахівці не можуть дійти до єдиної думки про те, яку тварину зображено на статуетці, повідомляє портал LiveScience.

Більшість членів археологічної команди вважають, що фігурка зображує свиню, що не дивно, оскільки свині були важливою частиною господарства вікінгів. Однак деякі з дослідників припускають, що це зображення ведмедя: білі ведмеді іноді зустрічаються в Ісландії. Однак, після того, як фотографії статуетки було розміщено в соціальних мережах, багато користувачів заявили, що це ісландський собака.

Керівник археологічних розкопок Рагнхейдур Траустадоттір зазначила, що вчені схиляються до версії про свиню. Вона також підкреслила, що знахідка має велике значення, оскільки дитячі іграшки епохи вікінгів зустрічаються вкрай рідко.

Крім статуетки під час розкопок археологи знайшли безліч інших артефактів, включно з майже 100 фігурками з настільної гри хнефатафл (це скандинавський варіант шахів), які також були вирізані з каменю. Загалом за п’ять років було каталогізовано до 4 тис. предметів. Вчені припустили, що одна фігурка для шахів перетворилася на іграшку для дитини.

Розкопки у Фьордурі почалися 2020 року. Спочатку вони мали тривати два роки, але виявлені артефакти настільки зацікавили археологів, що розкопки тривають уже п’яте літо. За цей час було знайдено багато будівель і поховань епохи вікінгів, що дало змогу вченим реконструювати 1000-річну історію Ісландії.

Повідомляється, що незабаром розкопки завершаться й археологи розпочнуть детальне вивчення знайдених артефактів, які допоможуть краще зрозуміти побут і культуру вікінгів в Ісландії.

Більше публікацій за темою