У Китаї створили метод промислового видобутку води на Місяці

The Innovation: розплавлення тонни місячного ґрунту виробляє 50 літрів води.

Китайські вчені з Інституту матеріалознавства та інженерії Нінбо розробили метод промислового виробництва води на Місяці. Дослідження опубліковано в науковому журналі The Innovation.

Результати попередніх місячних експедицій, таких як місії «Апполон» і «Чан’е-5», виявили широку присутність води на Місяці. Однак вміст вологи в місячних мінералах вкрай низький і становить від 0,0001% до 0,02%.

Дослідження показало, що під час нагрівання місячного реголіту вище 926°C за допомогою увігнутих дзеркал один грам розплавленої породи може виробити 51-76 мг води.

Стратегія виробництва води на Місяці за допомогою реакції між місячним реголітом та ендогенним воднем
Стратегія виробництва води на Місяці за допомогою реакції між місячним реголітом та ендогенним воднем. Зображення: NIMTE

Іншими словами, одна тонна місячного реголіту може виробити понад 50 кг води, що еквівалентно приблизно ста пляшкам питної води об’ємом 500 мл. Цієї кількості питної води вистачило б для 50 осіб на один день.

Крім того, було виявлено, що місячний ільменіт містить найбільшу кількість водню серед п’яти основних мінералів місячного ґрунту завдяки своїй унікальній структурі ґратки з субнанометровими тунелями.

Експерименти з нагрівання показали, що водень у місячних мінералах є суттєвим ресурсом для виробництва води на Місяці. Така вода може використовуватися як для пиття, так і для зрошення рослин.

Крім того, рідину можна електрохімічно розкласти на водень і кисень, причому водень буде використовуватися для отримання енергії, а кисень необхідний для дихання.

Більше публікацій за темою