Вчені створили матеріал, що заряджається від магнітного поля Землі

Новий гнучкий матеріал для перетворення магнітного поля Землі на струм створили вчені у складі міжнародного наукового колективу. За словами авторів, розробка може стати частиною як комп’ютерів, так і розумних імплантів. Результати представлені в Journal of Magnetism and Magnetic Materials.

Вчені розробили гнучкий магнітоелектричний композит, який «переробляє» енергію магнітного поля Землі в електрику. За словами експертів, одержувана в матеріалі напруга (2,2 мВ) достатня для передачі інформації в сучасних персональних комп’ютерах (2-2,5 мВ).

Як пояснили науковці, ефективність перетворення магнітного поля в електричний струм виражається магнітоелектричним ефектом, який в отриманому зразку становить 110 мВ/А і перебуває на рівні найсучасніших магнітоелектричних композитних матеріалів на керамічній основі.

Вчені використовували полівініліденфторид-трифторетилен (ПВДФ-ТрФЕ), що застосовується для створення стійких до впливів матеріалів.

Дослідження показали, що ПВДФ-ТрФЕ характеризується високими значеннями п’єзомодуля, що дає змогу використовувати його як ефективну п’єзоелектричну компоненту магнітоелектричного композиту, що означає, що під час застосування механічного тиску матеріал набуває електричної напруги.

Крім того, ПВДФ-ТрФЕ робить новий магнітоелектричний композит біосумісним, завдяки чому його можна застосувати у виробництві імплантів.

Більше публікацій за темою