Палеонтологи виявили новий вид стародавніх папуг

У «Колисці людства» в ПАР виявлено новий вид стародавніх папуг-нерозлучників.

Палеонтологи зробили важливе відкриття в Південно-Африканській Республіці, виявивши скам’янілі рештки раніше невідомого виду стародавніх папуг-нерозлучників (Agapornis). Новий вид описано в журналі Geobios.

Знахідки були зроблені у трьох населених пунктах, включаючи відому «Колиску людства» в провінції Гаутенг. Новий вид отримав назву Agapornis longipes і, за оцінками вчених, жив близько 2,5 мільйонів років тому.

Скам’янілості включали основні кістки крила, передплеснову кістку, фрагмент нижньої щелепи й дзьобоподібну кістку. Дослідження показало, що Agapornis longipes відрізнявся як від вимерлих, так і від сучасних родичів. Зокрема, він мав подовжені ноги, що, ймовірно, допомагало птахам харчуватися насінням трави на високих і густих луках африканських долин.

Вчені зазначають, що сучасна популяція нерозлучників включає дев’ять видів, які мешкають в Африці на південь від Сахари та на Мадагаскарі. Генетичний аналіз показав, що ці папуги з’явилися в Африці близько 24 мільйонів років тому, мігрувавши з Австралазії.

Дослідники припускають, що вимирання Agapornis longipes у регіоні «Колиски людства» могло бути пов’язане зі зміною мікрокліматичних умов або зникненням певних харчових ресурсів. При цьому вони відзначають, що навколишнє середовище цієї місцевості не зазнало значних змін з епохи плейстоцену.

Більше публікацій за темою