Вчені з’ясували, яким чином водорості розрізняють кольори

Знайдено фоторецертор, що робить ціанобактерії чутливими до зеленого.

Японські вчені з Токійського столичного університету ідентифікували новий фоторецептор у ціанобактерій, завдяки якому ці мікроорганізми сприймають зелене і бірюзове світло. Дослідження опубліковано в науковому журналі Protein Science.

Ціанобактерії, також відомі як синьо-зелені водорості, відіграють важливу роль у глобальній екології. Вони вважаються першими організмами на Землі, які виробляють кисень, використовуючи світло для розщеплення молекул води. Цей хімічний процес виявився далеким родичем фотосинтезу, що спостерігається у рослин.

Апарат, який допомагає таким процесам у ціанобактерій, відомий як ціанобактеріохроми (CBCR) – фоторецептори на основі амінокислот, специфічні для ціанобактерій.

Команда виявила новий CBCR із сімейства фоторецепторів, який має бути чутливим до червоного та зеленого світла. CBCR зв’язує рожевий пігмент, і реагує на зелені та бірюзові відтінки.

Науковці проаналізували структуру і визначили три ключові амінокислотні залишки, які виявилися ключовими для цієї реакції.

Дослідники зазначили, що їхнє відкриття демонструє дивовижну різноманітність і пластичність CBCR, розширюючи розуміння механізмів колірного сприйняття у синьо-зелених водоростей.

Більше публікацій за темою