Вчені дізналися, звідки прилетів астероїд, що знищив динозаврів

Science: метеорит, який погубив динозаврів, прибув із зовнішньої Сонячної системи.

Міжнародна група вчених із Німеччини, Бельгії та Італії з’ясувала, звідки прилетів астероїд, зіткнення якого із Землею призвело до вимирання динозаврів і більшості інших організмів 66 млн років тому. Дослідження опубліковано в науковому журналі Science.

Космічна скеля діаметром близько 10 км впала біля узбережжя сучасної Мексики, залишивши кратер завширшки 145 кілометрів. Унаслідок катастрофи на планеті поряд із динозаврами зникло близько 70% видів, що існували тоді. Ударну воронку назвали Чикшулубом на честь місцевої громади, а сам камінь – Чикшулубським метеоритом.

У новому дослідженні команда провела хімічний аналіз залишків астероїда і виявила в них рідкісний метал під назвою рутеній. На Землі цей елемент зазвичай залягає глибоко в надрах.

Вчені порівняли результати зі зразками з інших місць падіння астероїдів у Південній Африці, Канаді та Росії, а також із парою вуглецевих метеоритів, які переважають у зовнішній області головного пояса астероїдів. Хімічні сигнатури рутенію в Чикшулубському метеориті відповідали тільки сигнатурам вуглецевих метеоритів, що вказує на його походження із зовнішньої частини нашої зоряної системи.

Дослідники підкреслили, що Чикшулубський кратер поки що вважається єдиним відомим місцем падіння на Землю астероїда із зовнішньої Сонячної системи.

Більше публікацій за темою