Науковці знайшли свідчення повного обмерзання Землі в далекому минулому

Скелі в Ірландії та Шотландії зберігають сліди перетворення Землі на крижану кулю.

Британські вчені з Університетського коледжу Лондона виявили найповніші у світі свідчення періоду повного зледеніння Землі понад пів мільярда років тому. Дослідження опубліковано в науковому виданні Journal of the Geological Society (JSG).

Висновки команди засновані на аналізі скельних порід в Ірландії та Шотландії. Відкриття цих кам’яних формацій зберегли сліди переходу від раннього тропічного середовища до льодовикового періоду, відомого як Стертівське заледеніння.

Стертівське заледеніння тривало близько 60 млн років і було одним із двох великих заморозків, що сталися в кріогенний період (між 635 і 720 млн років тому). Протягом мільярдів років до цього періоду земне життя складалося тільки з одноклітинних організмів і водоростей.

Після цього періоду швидко виникло складне з геологічного погляду життя, і більшість сучасних тварин у фундаментальних рисах схожі з типами форм життя, що з’явилися понад 500 млн років тому.

У новому дослідженні наукова група зібрала зразки пісковика з формації Порт-Аскаїг завтовшки 1,1 км, а також зі старішої формації Гарб-Ейлеах завтовшки 70 метрів, розташованої під нею.

Вчені проаналізували крихітні, надзвичайно міцні мінерали в породі, звані цирконами. Їх можна точно датувати, оскільки вони містять радіоактивний елемент уран, який перетворюється на свинець із постійною швидкістю. Циркони разом з іншими геохімічними доказами вказують на те, що породи були відкладені між 662 і 720 мільйонами років тому.

Дослідники заявили, що нові вікові обмеження для порід можуть надати необхідні докази для того, щоб оголосити це місце маркером початку кріогенного періоду.

Більше публікацій за темою