Вчені відкрили новий вид стародавніх предків моржів

Родичі сучасних моржів населяли північ Атлантики 5 млн років тому.

Палеонтологи з Університету Цукуби в Японії виявили новий вид вимерлого роду морських ссавців Ontocetus, що мешкали в Північній Атлантиці в епоху плейстоцену близько 5 млн років тому. Дослідження опубліковано в науковому журналі PeerJ.

Відкритій тварині дали ім’я Ontocetus posti. За словами фахівців, викопна тварина продемонструвала значну схожість із сучасними моржами.

Детальний аналіз нижніх щелеп виявив унікальне поєднання ознак, які вирізняють її як новий вид. До цих ознак належать наявність чотирьох посткликових зубів, більшого нижнього ікла і зрощеного та короткого нижньощелепного симфізу.

Ці анатомічні характеристики припускають, що Ontocetus posti був добре пристосований до всмоктування подібно до сьогоднішніх моржів.

Палеонтологи зазначили, що рід Ontocetus поширився в Атлантиці під час міоценово-пліоценового переходу. Ймовірно, міграція була обумовлена Центральноамериканським морським шляхом, найважливішим океанічним проходом до закриття Панамського перешийка.

Глобальне похолодання, що почалося в пізньому пліоцені, суттєво вплинуло на морське життя, сприяючи вимиранню Ontocetus posti й дозволивши виникнути більш адаптованому до холоду виду моржів, які дійшли до наших днів.

Раніше вчені відкрили найдавнішого предка сучасних молюсків.

Більше публікацій за темою