Як на мозок впливає інтернет-залежність

Сьогодні інтернет і соціальні мережі – невіддільна частина повсякденності більшості. Люди з пелюшок вчаться користуватися телефонами й планшетами, а також рано отримують доступ до Всесвітньої павутини. Як підсумок – високий ризик розвитку інтернет-залежності. Чим загрожує подібна тенденція? Розбираємося.

Згідно зі статистикою, сьогодні близько 5,44 млрд людей мають доступ до інтернету, що становить майже 66% світового населення. І ця кількість продовжить зростати: очікується, що до 2029 року показник досягне 7,9 млрд осіб.

Однак відвідування Всесвітньої павутини для більшості користувачів не обмежується секундним уточненням того чи іншого питання: у середньому люди в усьому світі проводять в інтернеті 6,5 години, причому в молоді віком від 16 до 24 років цей час на 2,3 години більший, ніж у людей 55-64 років. Екранний час збільшився і в молодших дітей: у США школярі 8-12 років проводять перед екраном близько 4-6 годин, а старші підлітки (11-14 років) – усі 9 годин.

Усе це викликає занепокоєння в експертів: крім загроз для психологічної стабільності, інтернет становить небезпеку і для фізичного здоров’я дитини. Особливо в тих випадках, коли у підлітка розвивається залежність від інтернету.

Що таке інтернет-залежність

Інтернет-залежність – це стан, за якого людина не може контролювати використання інтернету. Зазвичай вона проявляється в компульсивній поведінці, пов’язаній із комп’ютерами та іншими електронними пристроями, з доступом до Мережі. Людина з адикцією стикається з різними поведінковими, психічними та фізіологічними розладами (ця симптоматика відповідає критеріям інших залежностей, наприклад, алкогольної або наркотичної).

Питання залежності від інтернету сьогодні набуває глобального характеру: вона настільки поширилася, що 2020 року у ВООЗ її офіційно визнали всесвітньою проблемою, що може провокувати нездатність розпоряджатися часом, порушення сну, занепад сил і зниження здібностей до концентрації. І хоча наразі інтернет-залежність не отримала офіційного статусу психічного розладу, залежність від ігор в інтернеті (Internet Gaming Disorder; IGD) розглядають як стан, що потребує лікування.

Діти особливо вразливі перед інтернет-залежністю: метааналіз 16 досліджень за останні 30 років показав, що близько 4,6% підлітків у всьому світі страждають від IGD, а дослідження серед турецьких підлітків засвідчили, що близько 24,4% тінейджерів страждають від залежності від соціальних мереж. Це корелюється з тим, що підлітки загалом більш уразливі перед залежністю, а також зіштовхуються з більшою кількістю негативних наслідків, які з нею пов’язані, не в останню чергу через те, що їхній мозок усе ще перебуває на стадії розвитку і гірше протистоїть інтернет-стресу.

Чим небезпечна інтернет-залежність для дітей і підлітків?

Діти, які проводять перед екраном надто багато часу (норми використання комп’ютерів, встановлені Росспоживнаглядом, – не більш як 120 хвилин для учнів 1-2-х класів, 140 – для учнів 3-4-х, 180 – для 5-9-х і 240 – для 10-11-х), стикаються з різними когнітивними наслідками, зокрема й із функціональними порушеннями роботи мозку.

Дослідження 2024 року показали, що залежність від інтернету змінює хімічний склад мозку молодих людей, а також провокує руйнування функціональних зв’язків між нейронами, які відіграють важливу роль у поведінці та розвитку підлітків. Науковці проаналізували 12 минулих публікацій, у яких респондентами виступали діти та підлітки від 10 до 19 років із підтвердженою залежністю від ігор в інтернеті, у період з 2013 по 2023 рік. У роботах, на яких базувалося нове дослідження, дітям робили функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ), що дало змогу експертам зрозуміти, як залежність від інтернету впливає на різні ділянки мозку. З’ясувалося, що надмірний потяг до перебування в Мережі негативно вплинув на ті частини мозку, які відповідають за пам’ять і прийняття рішень. Ці зміни призвели до того, що в підлітків розвинулася адиктивна поведінка, а також до того, що молоді люди стали більш уразливими до різних психічних розладів (депресії, тривожності), порушення інтелектуальних здібностей і навіть здібностей до координації рухів.

Учені знаходили й непрямі докази того, що довгий час перед екраном, зокрема й в інтернеті, негативно позначається на здібностях дитини. Так, дослідження Національного інституту охорони здоров’я США (NIH) показало, що діти шести-семи років, які народилися передчасно (до 28-го тижня вагітності) та проводили перед екраном понад дві години на день (включно з часом перед телевізором, комп’ютером, смартфоном та планшетом), з більшою ймовірністю демонструватимуть дефіцит рівня IQ, гірші навички розв’язання проблем, а також нижчі здібності до контролю імпульсів. Інше дослідження показало, що екранний час дитини до року може позначитися на її розвитку у віці від двох до чотирьох років. Виявилося, що діти, які проводили перед екраном понад чотири години щодня, демонстрували затримки в спілкуванні та вирішенні різних завдань. Крім того, у малюків спостерігалися відхилення в розвитку дрібної моторики. Інакше кажучи, інтернет-залежність як проблема, яка значною мірою збільшує час, проведений перед екраном, дійсно може бути пов’язана зі структурними змінами мозку і відхиленнями в розвитку у дітей.

Грамотне використання електронних приладів, а також ресурсів, до яких вони відкривають доступ (зокрема інтернету), може бути корисним для дитини. Так, існують дослідження, які доводять, що електронні книжки та додатки для навчання читання можуть позитивно позначитися на навичках дітей. Крім того, фахівці відзначають й інші позитивні аспекти інтернету для молоді: розширення кругозору та покращення необхідних цифрових навичок дитини.

Чим небезпечна інтернет-залежність для дорослих?

Проблема використання інтернету добре вивчена серед дітей і підлітків, проте кількість робіт, присвячених тому, як інтернет-залежність впливає на дорослих, обмежена. Але це не означає, що старше покоління не страждає від надмірної пристрасті до Мережі. І хоча в більшості випадків дорослі стикаються з психічними та поведінковими наслідками залежності від інтернету, як-от емоційне вигоряння, депресія, безсоння і загальне зниження якості життя, фахівці також знаходять сліди дисфункцій усередині мозку в дорослих з інтернет-залежністю.

Так, дослідження показують, що у дорослих з інтернет-залежністю (а точніше, із залежністю від ігор в інтернеті), так само як і за інших залежностей, порушена робота системи винагороди в мозку. У результаті організм людини перестає виробляти дофаміни без додаткового зовнішнього стимулу, що змушує пацієнта з адикцією повертатися до предмета залежності знову і знову. Підсумок – імпульсивна поведінка, ризиковані вчинки, а в перспективі й соціальна ізоляція.

Як впоратися з інтернет-залежністю?

Основне завдання боротьби з інтернет-залежністю – не відвернути користувача від Мережі назавжди, а допомогти вибудувати з нею здорові стосунки. Інакше кажучи, людина повинна навчитися уникати використання додатків і сайтів, які провокують напади адикції.

Хоча дослідження в цій царині обмежені, фахівці вважають, що домогтися контрольованого і збалансованого використання інтернету можна за допомогою когнітивно-поведінкової терапії: пацієнту пропонують альтернативні пошуку інформації в Мережі заняття, щоб зламати шкідливу звичку, заняття в групі підтримки, як це відбувається під час лікування алкогольної та наркотичної залежності, та інші схожі практики.

З іншого боку, деякі фахівці вважають, що лікувати інтернет-залежність можна і медикаментозними методами, за допомогою фармакологічного втручання. Наприклад, препаратами, які зазвичай прописують у разі депресії та тривоги, оскільки інтернет-залежність провокує схожі симптоми. І існують дослідження, що доводять результативність такого підходу. Так, у рамках американського експерименту, в якому взяли участь добровольці, які настільки не могли контролювати потяг до інтернету, що від цього страждала їхня кар’єра і стосунки з близькими, вченим вдалося знизити час у Мережі з 36,8 години на тиждень до 16,5 за допомогою антидепресанту есциталопраму.

Схожих результатів вдалося домогтися і при застосуванні інших препаратів. Наприклад, антидепресант бупропіон, який також активно використовується під час лікування нікотинової залежності, за шість тижнів знизив потяг пацієнтів з IAG до ігор та інтернету загалом.

Таким чином, навіть без офіційного визнання вчені активно працюють над методами терапії, щоб допомогти людям з інтернет-залежністю. Однак поки рано говорити про існування на 100% доведеного, ефективного методу боротьби з адикцією.

Більше публікацій за темою