У центрі Чумацького Шляху виявлено 10 мертвих зірок-монстрів

Пульсари-павуки та пульсари-вампіри.

Астрономи виявили 10 незвичайних пульсарів, що ховаються біля серця Чумацького Шляху. Об’єкти знайшли в дуже щільному кульовому зоряному скупченні. Вчені підозрюють, що надмірна щільність цього скупчення, розташованого за 18 000 світлових років від Землі, могла призвести до того, що ці мертві зірки, які швидко обертаються, набувають химерних форм, повідомляє Space.com. Наукова стаття опублікована в Astronomy & Astrophysics.

Пульсари – це нейтронні зорі, які можуть обертатися до 700 разів на секунду. Вони випускають зі своїх полюсів промені, які мчать через простір, як промінь небесного маяка. Нещодавно виявлені пульсари розташовані разом у кульовому скупченні Terzan 5, одному з найбільш густонаселених регіонів Чумацького Шляху: там живуть сотні тисяч різних типів зірок віком від 12 до 4,5 мільярдів років. Астрономам уже було відомо про 39 пульсарів у Terzan 5.

«Дуже незвично знаходити екзотичні нові пульсари. Але що справді захоплює, то це велике розмаїття таких дивацтв в одному скупченні», – сказав Скотт Ренсом, науковець із Національної радіоастрономічної обсерваторії Національного наукового фонду США.

Наприклад, дві нейтронні зорі є частиною неймовірно рідкісної подвійної системи. Астрономи виявили близько 3600 пульсарів у Чумацькому Шляху, але тільки 20 із них подвійні. Коли ці подвійні системи формуються, одна з нейтронних зір витягує матеріал з іншої, як вампір. Ця матерія несе з собою кутовий момент, який збільшує обертання, створюючи «мілісекундний пульсар», який може обертатися сотні разів на секунду. Нещодавно виявлена пара може встановити рекорд, обертаючись швидше 716 обертів на секунду.

Команда також виявила три рідкісні пульсари-павуки. Ці пульсари класифікуються як «червоноспинні» (вид австралійського отруйного павука) або «чорні вдови», залежно від природи зірки-компаньйона, яку вони поглинають. Обидва типи зірок знищують зірки-компаньйони, які підходять надто близько, за допомогою «павутини» високоенергетичного випромінювання. Перші полюють на зірки з масою від 10% до 50% маси Сонця, другі – на дрібніші зірки з масою менш як 5% маси Сонця.

Відкриття «гігантського скупчення» грізних нейтронних зір може допомогти астрономам краще зрозуміти пульсари й те, який вплив на них може мати еволюція в кульовому скупченні.

Більше публікацій за темою