Вчені знайшли сліди зеленої тундри під крижаним щитом Гренландії

Учені зі США заново дослідили зразки зі свердловини, пробуреної в самому центрі острова 30 років тому.

У центрі Гренландії виявили залишки рослин і комах. Вони збереглися під трикілометровим шаром льоду. Ця знахідка доводить, що протягом останнього мільйона років острів був зеленим і квітучим, попри те, що рівень вуглекислого газу в атмосфері був набагато нижчим.

Крижаний керн під назвою GISP2 був пробурений у 1993 році. Відтоді вчені ретельно вивчили лід і породи, що містилися в ньому, але не аналізували змішані відкладення на дні.

Під час нового дослідження команда з Університету Вермонта (США) вивчила 7-сантиметровий шар ґрунту і майже відразу виявила деревину верби, спори колючого моху, гриби, складне око комахи та макове зернятко. Це свідчення наявності в стародавній Гренландії великої екосистеми тундри, – йдеться в дослідженні, опублікованому у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Довгий час вважалося, що крижаний щит Гренландії не схильний до танення. Але нові дані це спростували. Учені зазначили, що якщо льоду не було в центрі острова, то «майже напевно» він розтанув і на околицях.

«Можна припустити, що гігантський крижаний покрив є більш крихким, ніж передбачалося до останніх років», – йдеться в тексті дослідження.

За прогнозами, у майбутньому через глобальне потепління Гренландія знову позбудеться крижаного покриву. Це призведе до підйому рівня моря приблизно на сім метрів і затоплення багатьох прибережних міст.

Вчені мають намір продовжити буріння крижаних кернів у Гренландії в пошуках ще більш древніх організмів. Так вони сподіваються отримати більше даних про зміни клімату та екосистем острова.

Раніше між Канадою і Гренландією виявили мікроконтинент, що зароджується. Там проходить межа тектонічних плит.

Більше публікацій за темою