Вчені знайшли нову схожість Венери з давньою Землею

Континенти Венери й Землі сформувалися аналогічним чином.

Канадські вчені з Університету Монаша виявили помітні подібності в геологічній історії Землі та Венери. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Geoscience.

Команда дійшла висновку, що великі плато Венери, відомі як тессери, могли утворитися внаслідок таких самих процесів, які сформували найбільш ранні континенти на Землі мільярди років тому.

Використовуючи високопродуктивне комп’ютерне моделювання і дані з космічного корабля «Магеллан», дослідники змоделювали утворення Землі Іштар, найбільшого плато Венери.

Результати показують, що Земля Іштар та інші тессери могли піднятися з гарячих надр планети під час процесу, схожого з утворенням кратонів Землі – древніх ядер наших континентів.

«Особливості, які ми виявили на Венері, разюче схожі на ранні континенти Землі, що дає змогу припустити, що динаміка минулого Венери могла бути більш схожою на динаміку Землі, ніж вважалося раніше», – зазначили автори відкриття.

За словами дослідників, нові дані дають змогу краще зрозуміти геологічну еволюцію Венери, Землі та інших кам’янистих планет.

Більше публікацій за темою